За інформацією прес-центру штабу АТО, сьогодні, 19 грудня, противник може вдатися до агресивних наступальних дій по усій лінії зіткнення району проведення антитерористичної операції. Зокрема, ворог планує активізувати роботу своїх ДРГ на військових об’єктах Збройних Сил України, об’єктах енергетичної і транспортної інфраструктури, збільшити кількість провокативних обстрілів у бік наших позицій та житлових кварталів населених пунктів поблизу лінії розмежування. Це може статися через заяву РФ про намір відкликати своїх офіцерів зі Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК).

Керівник української сторони СЦКК генерал Юрій Остах.

Намір відкликати з нашої території офіцерів російських збройних сил Кремль пов’язує, зокрема, з рішенням Києва з 1 січня 2018 року запровадити порядок в’їзду російських громадян, як і інших іноземців, за біометричними паспортами.


Як відомо, СЦКК — це група з контролю за дотриманням Мінського протоколу, до якої входять представники української та російської сторін, а також «ДНР» і «ЛНР».


За словами керівника української сторони СЦКК генерала Юрія Остаха, з російського боку в центрі працюють 75 військовослужбовців армії РФ. Мешкають вони в готелях, так само як і наші офіцери. Працюють на всій території — від Маріуполя до Станиці Луганської. Утримуються за рахунок України.

За весь час роботи СЦКК — з 26 вересня 2014 року — на їх утримання пішло понад 4 мільйони гривень.


Росіяни заїжджають в Україну як звичайні іноземні громадяни, через кордон на мирній території, за закордонним паспортом на термін не більш як 90 діб. 26 січня у них закінчується ротація. Як працівників, прирівняних до дипломатів, російських офіцерів охороняє спеціальний підрозділ Національної гвардії України.
З 1 січня 2018 року для того, щоб перетнути кордон України, іноземні громадяни повинні мати паспорт з біометричними даними або ж здавати відбитки пальців при перетині кордону. Кремль вважає, що для російських офіцерів, серед яких частина є працівниками спецслужб, і це не таємниця, така процедура є неприйнятною.
До речі, у 2015-му під час боїв у Дебальцевому офіцерів СЦКК з російського боку також відізвали, а точніше — наказали евакуювати.

Олександр КЛИМЕНКО.
Фото автора.