За останню добу (станом на ранок 19.12) бойовики 16 разів порушили перемир'я. За даними прес-центру штабу АТО, на Луганському напрямку епіцентром ворожої вогневої активності залишилася Світлодарська дуга. Після обстрілу населеного пункту Новолуганське, де ворог застосував по мирних мешканцях реактивні системи залпового вогню та випустив щонайменше 40 снарядів, за темної пори доби провокації у цьому районі не припинилися. Зокрема, 10 артилерійських снарядів калібру 122-мм та понад 40 важких 120-х мін впало неподалік Травневого, а близько двадцяти снарядів 122-го калібру розірвалося довкола Гладосового. Також з мінометів різних типів ворог інтенсивно вів вогонь по наших оборонних укріпленнях біля Луганського і Лозового.

Загалом, лише у районі цих прифронтових населених пунктів окупантами випущено понад двохсот боєприпасів. На інших ключових ділянках нашої оборони було відносно спокійно.

Як повідомила начальник прес-служби Донецької військово-цивільної адміністрації Тетяна Ігнатченко, у Новолуганському від «градів» постраждало 29 приватних будинків. «Це вулиці Мічуріна, Пушкіна і Сергієнка, 5 п'ятиповерхівок у кварталах Молодіжному,

Дружби і 4 багатоповерхівки на вул. Шкільній та кварталі Сонячний. Крім того, пошкоджена школа, суттєво пошкоджений дитячий садок, фельдшерський пункт, знеструмлена котельня, в результаті 300 абонентів залишаються зараз без тепла. Крім того, перебитий водогін, немає водопостачання на одній вулиці і 840 абонентів наразі залишаються без електропостачання, в основному це приватний сектор, у багатоповерхівках електрика є. У Новолуганському буде розгорнуто гуманітарний штаб, розпочнуть роботу військові польові кухні та пункти обігріву. Через високу ймовірність загрози для мирного населення від вибуху реактивних снарядів, які не розірвалися у Новолуганському та його околицях, працюють групи саперів», — зазначила вона.

Тим часом українська сторона Спільного центру з контролю та координації припинення вогню на Донбасі не дозволила російським спостерігачам перейти лінію розмежування. «Це сталося через обстріл Новолуганського, який влаштували бойовики. Почався він тоді, коли офіцери російської сторони СЦКК мали перетнути лінію розмежування через КПВВ «Майорське» — він розташований поруч із Новолуганським. Зважаючи на загрозливу ситуацію, яка склалася вздовж лінії розмежування, а також дотримуючись зобов'язань щодо забезпечення безпеки військовослужбовців ЗС РФ зі складу СЦКК, українська сторона СЦКК була вимушена припинити перехід через КПВВ», — зазначили в штабі АТО.

Нагадаємо, що у МЗС України назвали рішення РФ вивести військових з СЦКК на Донбасі «черговою провокацією». За інформацією відомства, цей безпрецедентний крок Росії «істотно підриває Мінські домовленості та є прагненням зняти з себе будь-яку відповідальність, як сторони конфлікту, за наслідки збройної агресії проти нашої держави».