Напередодні дня одного із найшанованіших святих — Миколая російська Феміда в Криму піднесла «подарунок» українському журналісту проекту «Радіо «Свобода» — «Крим.Реалії» Миколі Семені.
Ми вже повідомляли, що 22 вересня цього року Залізничний «суд» Сімферополя виніс досить суворий вирок журналісту — два з половиною роки позбавлення волі умовно із забороною на три роки займатися публічною (професійною) діяльністю.
Суд побачив у публікаціях Семени «публічні заклики до дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Росії, зроблені з використанням ЗМІ».
Сам журналіст, який відомий своїми публікаціями не тільки в українських, а й у російських, а також у закордонних засобах масової інформації, говорив під час судових дебатів: його стаття була опублікована в рубриці «Думки», що не підпадає під дію законодавства РФ, адже він просто висловлював свою точку зору, відмінну від офіційно визнаної в Росії з приводу Криму.
Йшлося про те, що міжнародний статус півострова досі не врегульований, а більшість представників світового співтовариства, у тому числі й ООН, не вважають Крим російською територією.
Проте у його будинку влаштували обшук, вилучили всі електронні носії, а допит тривав понад п’ять годин, незважаючи на те, що Миколі вже майже 70 років, він страждає на хронічні захворювання. Але нічого цього не врахували.
18 грудня, у переддень свята Миколая, «Верховний суд Криму» залишив, по суті, без уваги апеляційну скаргу Миколи Семени. «Покарання пом’якшили», — каже прес-служба «суду». А пом’якшили, виявляється, тим, що строк заборони на професійну діяльність скоротили з трьох «усього» до двох років.
Адвокат журналіста Олександр Попков повідомив ЗМІ при виході із зали судових засідань, що жодне з клопотань не задовольнили. «Нам, захисту, відмовили у виклику до суду слідчого ФСБ, а також наших свідків. Це одразу показало, на що налаштований суд», — сказав він.
Микола Семена також зазначив, що в принципі очікував такого рішення. «Ми очікували того, що трапилося, але якщо Росія вважає себе європейською країною, якщо вона вважає, що її законодавство має бути в порядку, якщо вона вважає, що її участь у Європарламенті накладає на неї якісь зобов’язання, зокрема й щодо прав громадян на свободу слова, свободу думок, то судова система повинна зважати на резолюції Європарламенту», — наголосив він.
Журналіст не втрачає віри й каже, що апеляції подаватимуть і далі. «Я не знаю, де є у світі ще така країна, де існує така санкція, як заборона на професію, яку застосували до мене», — сказав Семена.
У ці дні до суду притягнули не тільки журналіста, а й десятки кримських татар, які виходили на одиночні пікети в жовтні цього року на знак протесту проти арештів своїх співвітчизників. Вони стояли практично на всіх основних автомагістралях півострова з вимогами припинити репресії щодо корінного народу Криму.
В один день, того ж 18 грудня, районні й міські суди, за інформацією «Управління судового департаменту по Республіці Крим», розглянули 71 справу щодо пікетувальників. Більшість має сплатити адміністративні штрафи у розмірі 10 тис. рублів (приблизно 120 доларів США).

Євген КОЛИШЕВ.

Сімферополь — Київ.