Чи знаєте ви, що майно, яке було стягнуто на користь держави (так званий конфіскат) і не було реалізоване на торгах, може бути безплатно передано будь-який юридичній особі?

Реалізацією конфіскованого майна займається Державне підприємство «СЕТАМ» Міністерства юстиції України. Саме воно здійснює організацію електронних торгів арештованим майном, зокрема майном збанкрутілих банків та інших юридичних осіб.
Після того як майно стягується в дохід держави, через «СЕТАМ» організовуються торги і якщо відбулися три етапи аукціонних торгів і його ніхто не купив, це майно можуть безплатно передати третій особі. Це може бути будь-яке майно, від олівця до автомобілів та нерухомості. Зокрема, на оборонні цілі нашій армії вже було передано майже 21 тис. одиниць майна на суму 23,8 млн грн. З них транспорту 125 шт. на 23,2 млн грн; одяг, спорядження 234 шт. на 44,7 тис грн; будматеріалів, побутових товарів, запчастин — 20,4 тис. шт. на 646,6 тис. грн.

Де дізнатися про умови?

Перелік майна, яке пропонується на безплатну передачу, можна побачити на сайті держпідприємства «СЕТАМ»: https://setam.net.ua/freetransfers. За кожною позицією майна, що передається безплатно, є інформація про терміни звернення, адресу відділу державної виконавчої служби та контактні телефони, за якими можна звертатися з проханням про передачу майна безплатно.
Подати заявки на безплатне отримання майна можна з моменту появи оголошення. Ці публікації актуальні протягом терміну, визначеного на сайті.

Хто ухвалює рішення?

Рішення про передання майна приймає комісія, до складу якої входять представники державної виконавчої служби, митниці, яка безпосередньо конфіскувала товар, податкової служби та органу місцевого самоврядування. Рішення про те, кому саме передати майно, ухвалює саме ця комісія. «СЕТАМ» до цієї комісії не входить і впливати на це рішення не може.
Нині заявки на безплатне отримання майна подаються до комісій у паперовому вигляді, але після змін у законодавстві в майбутньому буде доступне подання заявок on-line.

А якщо немає зареєстрованої юридичної особи?

Це більше турбує волонтерів, які здебільшого не оформляли свою діяльність через створення юридичної особи. У цій ситуації можна діяти через «підшефну» волонтерам військову частину, яка є юридичною особою. Саме вона й стане набувачем майна.