Парламентська хроніка
Ранкове засідання 20 грудня

Зранку у сесійній залі зареєструвалися 346 народних депутатів.

На початку ранкового засідання виступила Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко. Вона поінформувала колег про перебіг перемовин щодо звільнення українських заручників у контексті законопроекту про реінтеграцію Донбасу, голосування за який БПП пропонує відкласти. Адже є пересторога, що голосування за проект може зірвати обмін полоненими. 

 

Максим Бурбак, Ірина Геращенко, Андрій Парубій.

 

Тетяна Ричкова, Артур Герасимов, Дмитро Лубінець.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

«На сьогодні українській стороні вдалося з’ясувати місцезнаходження 95 українців на окупованих територіях. Задля їх звільнення українська сторона готова була передати всіх, де це дозволяє українське законодавство в рамках 6 пункту Мінських угод.

Але ця пропозиція була заблокована протягом п’яти місяців. Тому ми пішли на дуже важкий крок, коли погодилися на таку формулу: ми готові передати 306 осіб, аби звільнити 74 наших героїв, які перебувають на окупованих територіях», — повідомила вона.

За словами І. Геращенко, за місяць, який минув з часу оголошення, що заручники можуть бути звільнені до новорічних і різдвяних свят, було зроблено колосальну роботу. «Маємо подякувати і ГПУ, і Пенітенціарній службі, і судам нашим, які дуже відповідально поставилися до того, що ми перебуваємо на фінішній прямій. Ми готові до того, аби звільнити заручників, наших заручників і передати затриманих. Але є проблематика ось в чому: Україна серйозно бореться за те, хто буде у «списку 74»? Я не відкриватиму далі якісь історії, але ви всі читаєте між рядками. І друге — чи є ризик, що все буде зірвано. Ризик є дуже великий. Ми насправді, думали, що все відбудеться до Нового року і Різдва, і все для цього зробили. Але може бути так, що інша сторона знову спробує звинуватити в усьому українську сторону. Це як Російська Федерація виводить своїх кадрових військових із СЦКК (Спільний центр з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін на сході України) лише для того, щоб загострити там ситуацію, підштовхнути Київ до прямого діалогу з так званими республіками», — наголосила Перший заступник глави парламенту.

У цьому контексті, апелюючи до сесійної зали, І. Геращенко закликала колег пройти достойно цей шлях, щоб в іншої сторони не було жодного шансу звинуватити Україну: «Маємо все зробити, аби звільнення заручників відбулося до новорічних та різдвяних свят. Моє бачення, що важливий, принциповий для нас закон маємо прийняти цієї сесії». Нагадаємо, сьома сесія Верховної Ради має завершити свою роботу наприкінці січня 2018 року.

У свою чергу Голова Верховної Ради Андрій Парубій зазначив, що закон про реінтеграцію, який визначає Росію окупантом, є важливим для Верховної Ради. «А парламент завжди займав принципову і категоричну позицію з цього приводу. Сподіваюсь і переконаний, що наступний пленарний тиждень з 16 січня ми розпочнемо з розгляду закону про деокупацію, про визнання Росії агресором», — сказав він.

Рефат Чубаров (БПП) у своєму виступі акцентував увагу на ухваленій у вівторок Резолюції Генасамблеєю ООН: «Стан з правами людини в АРК та місті Севастополі (Україна)».

Відзначивши плідну роботу Міністерства закордонних справ, зокрема міністра та його заступників, Р. Чубаров привернув особливу увагу до позиції Білорусі під час голосування. Тож, за його словами, маємо запропонувати іншу країну для забезпечення переговорів щодо забезпечення територіальної цілісності України та припинення російської агресії.

Водночас він наголосив на необхідності максимальної мобілізації українських політиків, усього українського суспільства навколо відновлення територіальної цілісності України задля деокупації Криму: «Ми, як члени Меджлісу кримськотатарського народу, бачимо велике очікування партнерів України нашої внутрішньої мобілізації. Отже, закликаю всіх політиків об’єднатися у 2018 році задля головного завдання —відновлення територіальної цілісності України!».

Перейшовши до розгляду питань порядку денного, було проведено рейтингове голосування, яке засвідчило готовність менше 200 депутатів розглядати питання ратифікації. Тож їх вирішили відкласти.

Потому сесія розглянула проект постанови про скасування рішення Верховної Ради від сьомого грудня про прийняття в цілому проекту закону «Про Державний бюджет України на 2018 рік». Цю постанову підтримало лише 64 депутати, тож вона вважається відхиленою. Таким чином, відкрито шлях для підписання Держбюджету главою парламенту та передачі документа на підпис глави держави.

Так само було відхилено й проект постанови про скасування рішення Верховної Ради від сьомого грудня про прийняття в цілому законопроекту «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України». Отже, законопроект може бути підписаний главою парламенту і переданий Президенту.

Із днем народження цього дня вітали Дмитра Шпенова («Опозиційний блок»).

Дослівно

Народний депутат Рефат Чубаров (БПП): «Маємо подякувати кожній державі з 70, яка віддала свій голос за Резолюцію Генасамблеї ООН. Співавторами резолюції разом з Україною виступили 42 держави з різних континентів. Це практично всі країни Євросоюзу, США, Канада, Ісландія, Австралія, Норвегія, Чорногорія, Туреччина, Японія тощо. Водночас маємо взяти до особливої уваги наші взаємовідносини з Білоруссю, Вірменією, Казахстаном, Киргизстаном, Узбекистаном та Таджикистаном, що об’єдналися навколо Росії — країни-агресора і виступили з ганебною позицією, проголосувавши проти резолюції».