Вечірнє засідання 19 грудня

Фракції «Самопоміч» та «Батьківщина» звернулися до головуючого із заявою про оголошення перерви. Голова Верховної Ради Андрій Парубій надав слово для виступу лідеру фракції «Самопоміч» Олегу Березюку. Той звернувся до глави парламенту із проханням включити до порядку денного сесії та розглянути законопроект № 7403 — про внесення змін до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України олійних культур, зареєстрованого членами Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин. Олег Березюк розповів, що на ухваленні цього законопроекту наполягають аграрії. «Люди не проти, щоб в Україні розвивалася переробна промисловість агропромислової продукції, але не способом забирання з кишені селянина грошей», — сказав лідер фракції «Самопоміч».


Потім народні депутати продовжили розгляд блоку питань паливно-енергетичного комплексу, зокрема, альтернативні законопроекти про внесення змін до статті 6 Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» (щодо заборони встановлення загальнобудинкових лічильників споживачам природного газу). Співавтор першого законопроекту № 6277 Сергій Каплін — пропонував зобов’язати газопостачальні компанії встановлювати не загальнобудинкові лічильники газу, як зараз масово практикується, а індивідуальні, на кожну квартиру. «Наслідком цього є неймовірна несправедливість: людина, яка споживає обмаль газу, за таких умов сплачує за того, хто перебирає відповідний ліміт, фактично, бідна людина платить за багату людину», — зауважив депутат. С. Каплін заявив, що автори першого законопроекту готові до будь-яких компромісів аж до зняття свого законопроекту на користь альтернативного, аби норма про продовження можливості встановлення індивідуальних лічильників за кошт газових компаній була продовжена до 2021 року. Вікторія Войціцька запропонувала в законопроекті чітко закріпити, що загальнобудинкові лічильники можуть бути встановлені тільки за умови, якщо всі співвласники будинку нададуть згоду на встановлення такого лічильника.

Перший заступник голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський розповів, що народними депутатами України було підготовлено чотири законопроекти. За результатами обговорення підкомітет підготував доопрацьований законопроект № 5722-д, у якому визначається, що загальнобудинковий лічильник газу може бути встановлений лише за згодою співвласників багатоповерхового будинку.

Передбачається можливість самостійного встановлення індивідуальних лічильників газу побутовими споживачами з подальшою компенсацією таких витрат за рахунок коштів, які ними сплачуються за природний газ операторам газорозподільчих мереж.

Встановлюється заборона для операторів газорозподільчих мереж щодо припинення постачання газу у багатоповерховий будинок у разі ненадання співвласниками такого будинку згоди на встановлення загальнобудинкового лічильника газу. Змінюється термін встановлення індивідуальних лічильників газу з 1 січня 2018 року до 1 січня 2021. У законопроекті зазначається, що суб’єкти господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, зобов’язані забезпечити встановлення саме індивідуальних лічильників газу, а не загальнобудинкових. Передбачається також механізм встановлення індивідуальних лічильників газу для малозабезпечених громадян, які отримують субсидії та інші соціальні виплати. Однак під час обговорення народні депутати висловили ще багато зауважень до законопроекту, і за результатами голосування його відхилено.