За останню добу (станом на ранок 20.12) бойовики на Донбасі понад 30 разів порушували перемир’я. За даними прес-центру штабу АТО, на луганському напрямку російські найманці зі 120-мм мінометів обстріляли наших військових на підступах до Травневого, а зі стрілецької зброї турбували захисників Станиці Луганської.

На донецькому напрямку з мінометів 82-го калібру й гранатометів противник вів вогонь у районі Новотроїцького, Лебединського й шахти Бутівка. З озброєння БМП та кулеметів агресор порушував режим тиші поблизу Гнутового, а з легкого піхотного озброєння — біля Верхньоторецького та Старогнатівки.

Як повідомив учора начальник прес-центру ДПСУ Олег Слободян, російські офіцери, що входили до складу Спільного центру з контролю та координації на Донбасі, залишили територію України. «Вони виїхали з країни. Оформлення відбувалося в пункті пропуску «Гоптівка», що на Харківщині», — зазначив він.

Своєю чергою міністр оборони України Степан Полторак вважає, що вихід російської сторони зі СЦКК на Донбасі має на меті звинувачення України в порушенні режиму припинення вогню. «РФ виїжджала, і ситуація на фронті погіршилася, почалися обстріли з реактивних систем залпового вогню, з артилерійських систем калібру 152 мм. Після виводу ми побачили справжнє обличчя, чому Росія ухвалила таке рішення — для того, щоб звинувачувати нас у порушенні режиму припинення вогню, хоча в принципі вони цього тільки чекають і самі порушують перемир’я», — заявив він ЗМІ.

Учора в Мінську на останньому цьогорічному засіданні Тристоронньої контактної групи, сторони планували погодити остаточні списки для обміну заручниками, а також дійти згоди про припинення вогню вздовж усієї лінії зіткнення на Донбасі протягом Новорічно-різдвяних свят і зимових шкільних канікул.