Дружина своєчасно не подала заяву про набуття спадщини від родича. Бо не знала про його смерть. Як тепер оформити спадщину?

Л. Жуков.

Київ.

У цій ситуації лише суд може допомогти. Якщо людина своєчасно не заявила про прийняття спадщини, їй треба звертатися до суду і поновлювати ці строки, доводячи поважність причин їх пропуску. Якщо суд визнає причини пропуску строку поважними (довготривале відрядження, зміна місця постійного проживання, довготривала хвороба та інші), то він має постановити рішення на користь спадкоємця і поновити строки набуття спадщини.

Проте першим кроком для звернення до суду буде звернення до нотаріуса, який видасть відмову у відкритті спадкової справи. А вже потім — звернення до суду із заявою про відновлення терміну вступу в спадок.

Якщо спадщина була кимось прийнята, потрібно додатково звернутися до спадкоємців, які її отримали (які подали заяву про прийняття спадщини або ті, хто фактично її вже прийняв), з проханням надати письмову згоду на включення вас до кола спадкоємців і знову звертатися до суду. 

Не зайвим буде зазначити, що в цьому разі йдеться про спадкоємців однієї черги зі спадкоємцем, який пропустив строк для прийняття спадщини. Згоду на включення до кола спадкоємців повинні дати всі спадкоємці тієї черги, яка прийняла спадщину.

Сергій ДЕМСЬКИЙ.