25 грудня християни святкуватимуть Різдво. 

На знімку: Папа зустрічається з прочанами 20 грудня 2017 року.

Фото зі сторінки «Новин Ватикану» у Фейсбуку.

У нас звикли називати 25 грудня Різдвом католицьким. Однак це неправильно. Немає католицького Різдва чи православного. Є Різдво Христове. 25 грудня його святкують католики, протестанти і православні, у тому числі в Греції, Румунії, Болгарії, Сирії, Лівані, Єгипті… Іншими словами, лише право-
славні, що мешкають у країнах колишнього Радянського Союзу, відзначають Різдво за старим юліанським календарем — 7 січня. А ще мають два Нові роки: за новим і старим стилем. І ця «традиція» триває вже майже сто років, ще з 1918-го, коли після падіння Російської імперії нові державні утворення на її території перейшли на григоріанський календар, а церква так і залишилася на старому юліанському. До речі, в деяких православних країнах церкви перейшли на так званий новоюліанський календар: усі церковні свята тут відзначають за григоріанським календарем і тільки Великдень — за юліанським.
Але то все історія. Нинішнього року в Україні вперше 25 грудня офіційно оголошено вихідним святковим днем. Таке рішення ухвалила Верховна Рада, світська влада. Звичайно, останнє слово в тому, коли в Україні святкуватимуть Різдво православні та греко-католики, за церквою. Та в будь-якому разі — Різдво не може бути причиною суперечки. Навпаки. «Різдво — це чудова причина встановити мир у своїй душі», — такі слова сказав папа Римський Франциск в імпровізованому привітанні, зверненому до ватиканських працівників та їхніх родин, яких він прийняв 21 грудня у Ватикані.