Новорічний стіл-2018 удвічі подорожчав.

Українцям із повним страховим стажем перерахують пенсії.

Житло за комунальні борги не забиратимуть.

Правду кажуть: як зустрінеш Новий рік, так його і проведеш. Тому й хочеться, щоб не гірше, ніж у людей: весело, радісно, щоб надовго запам’яталося! Та і песика, який, махаючи хвостом і зазираючи у вічі, проситься з нами в майбутнє — символ, як-не-як, прийдешнього року — хочеться задобрити! Тим більше що служитиме він нам вірно всі 365 днів. От тільки зі святковим меню далеко не в усіх співвітчизників усе так добре, як хотілося б. Свято наближається, а сумно!
Невесело тому, що попри наше невпинне зростання торік сім’я з чотирьох осіб могла смачно повечеряти під ялинкою — навіть із плавним переходом у сніданок — трохи більш як за 700 гривень. Цього року святковий стіл із традиційних страв стане в середньому в 1350, кажуть у Національному науковому центрі «Інститут аграрної економіки», промоніторивши ціни у супермаркетах, на ринку та проаналізувавши інформацію Державної служби статистики України.
Грошей знадобиться майже вдвічі більше, як бачите. А це через те, що, з одного боку, все дорожчає, а з другого, астрологи, мовляв, переконують: треба накривати стіл так, щоб він ломився від наїдків. Жовтий пес — символ невередливий і неперебірливий, але надто вже ненажерливий...
Для оцінки дослідники центру взяли найпростіше святкове меню: олів’є, оселедець під шубою, м’ясо, рибу, овочі, фрукти, цукерки та напої і дійшли висновку, що три кілограми олів’є стануть українцям у 130 гривень. За оселедець під шубою доведеться викласти щонайменше 70. Найдорожчим буде придбання м’ясних продуктів. У середньому за них доведеться віддати приблизно 300 гривень. Овочі та фрукти — ще 200 гривень. Самі лише мандарини обійдуться у понад 60 гривень. Далі — напої. Шампанське — десь 90 гривень, коньяк — 140.
А додайте витрати на олію та вершкове масло, спеції, закуски, прикраси до столу, і загальна сума зросте до півтори тисячі гривень. Це, наголошують дослідники, уже за вчорашніх цін. А за кілька днів, що лишилися для передноворічного марафону, деякі продукти обов’язково ще подорожчають — державне ж регулювання скасували — от і плакали дідусева й бабусина пенсії. У кого є. Ви мене зрозуміли?
Утім, особливо перейматися не слід. Пенсія — діло наживне. А міністр нашої соціальної політики Андрій Рева днями вдарив себе у груди, мовляв, годі терпіти: перерахуємо пенсії українцям із повним страховим стажем! Куди таке годиться і що це за соціальна політика, коли 3 мільйони українців мають повний страховий стаж і при цьому отримують невеликі пенсії? Ну десь так приблизно обурився.
«Сьогодні, — каже, — середня пенсія по країні становить 2448 гpивень. При цьому два з половиною мільйони жінок і 500 тисяч чоловіків, маючи повний страховий стаж, отримують пенсії, нижчі за цей показник...» Далі Андрій Рева заявив, що уряд планує розробити механізм, за допомогою якого цю несправедливість усунуть. От тільки шкода, що весь запал міністра на тих словах раптово ущух. І досі, на жаль, так і залишається невідомим, як саме і коли це станеться.
Тим часом міністр соціальної політики так розійшовся, що прокоментував іще й чутки про те, що в українців, які мають заборгованість із комунальних платежів, суд буцімто відбиратиме житло. Андрій Рева спростував цю інформацію, заявивши, що ніхто за комунальні борги житло не забиратиме. Водночас він підкреслив: боржники повинні гасити заборгованість, цілком тверезо-слушно розсудивши, що навіть коли у боржників відбирати житло, питання все одно не вирішиться.
«Ми створимо додаткові проблеми, адже таку людину треба соціально захистити, де тут вигода? Тому я хотів би всіх заспокоїти: ніхто ніколи житло у людини за комунальні борги не забиратиме», — наголосив А. Рева.
Хотілося б вірити, але, коли чесно, після всіх обіцянок думаєш: а раптом вирішили приспати нашу пильність?..

Підсумовував Віктор БОНДАР.