Обласний бюджет Вінниччини на 2018 рік підтримали на сесії облради 53 депутати із 70 присутніх під час голосування. Окремі депутати не погодилися з тим, що головний кошторис краю затвердили з додатковим навантаженням.

Зокрема, із місцевої «скарбниці» треба буде фінансувати 18 коледжів і технікумів системи профтехосвіти. А це стане у понад 180 мільйонів гривень. На місцеве фінансування передано утримання 7,5 тисячі кілометрів доріг загальнодержавного та місцевого значення. На цю статтю видатків передбачено понад 600 мільйонів гривень. Окремі депутати не погоджуються з тим, що утримання навчальних закладів центр поклав «на плечі» місцевої влади. Ще одне зауваження стосувалося того, що Київ забиратиме більшу частину податку екологічного фонду, ніж це було раніше. Хоча, за словами одного з обранців, упродовж усіх років незалежності не було випадку, щоб область отримала в повному обсязі кошти на фінансування екологічних заходів.

Загалом дохідна частина обласного кошторису зросте наступного року порівняно з 2017-м на два мільярди гривень і становитиме 10,2 мільярда гривень. Основним джерелом наповнення «скарбнички» є податок з доходів фізичних осіб, що становить 82 відсотки від загальної суми кошторису. «Найважливіше, що приріст бюджету за два останні роки становить майже 60 відсотків», — за-значив керівник департаменту фінансів Вінницької облдержадміністрації, депутат облради Микола Копачевський. За його словами, основний фінансовий документ загалом збалансований за доходами і видатками. Значна частина коштів передбачена на медичну галузь. Заплановано фінансування низки соціально важливих програм: лікування хворих із хронічною нирковою недостатністю методом гемодіалізу (43 мільйони гривень), на цукровий та нецукровий діабет (24,5 мільйона гривень), відшкодування вартості лікарських засобів для лікування окремих захворювань (40,9 мільйона гривень). Передбачено кошти на підтримку обласної програми боротьби з онкологічними захворюваннями (15,9 мільйона гривень). Ще одна важлива програма — підтримка учасників АТО та їхніх сімей. На її реалізацію виділено 6,8 мільйона гривень. Будуть фінансуватися програми спорудження житла, яке власники отримають на пільгових умовах, — «Власний дім» та «Будівництво доступного житла» (11,9 мільйона гривень). Очікується зростання фонду заробітної плати на 23,2 відсотка, хоча збільшення мінімальної зарплати передбачено в менших розмірах — 16,3 відсотка.

Вінницька область.