Надходження до бюджету Чернігівського району цьогоріч суттєво скоротилися, адже значна частина району увійшла до чотирьох об’єднаних територіальних громад. Тепер податок на доходи фізичних осіб у селах ОТГ зараховують до їх кошторисів, а не до районного. А цей податок становить майже 98 відсотків від усіх надходжень.

«За весь час роботи в органах державної влади та місцевого самоврядування не пам’ятаю такого бюджету» — прокоментував ситуацію голова Чернігівської районної державної адміністрації Віктор Корж. Бракує коштів на виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери за три місяці, на оплату енергоносіїв — за півроку. У районній владі сподіваються на допомогу державного бюджету та планують вдаватися до традиційного способу — скорочення кадрів, закриття ФАПів та шкіл.

Ситуацію можна було легко спрогнозувати, і районна влада мала б зробити все належне для проведення децентралізації в усіх селах району. Однак, скажімо, процес створення Седнівської об’єднаної територіальної громади відверто блокується: то одному керівнику хотілося центр зробити не в Седневі, а в Халявині, де він живе, то другому не хочеться перевиборів... Уже вп’яте седнівці обговорюють проблему ОТГ, але й цього разу представників суміжних сільських рад не включено в процес прийняття рішень.

«Поки що невідомо, як відреагують Терехівська та Петрушинська сільські ради, — каже заступник голови районної ради Володимир Поліщук. — Чи проводилось обговорення з депутатами Івашківської сільської ради, крім переговорів з головою по телефону, теж поки що невідомо. Седнівський голова під час громадського обговорення перспектив казав про майбутні перемоги, розв’язання проблем в житті громади та благоустрою, а поруч з ним стояла вже декілька місяців не прикручена батарея опалення».

На засіданні колегії районної державної адміністрації районна влада продемонструвала тільки сподівання на Київ та замість вирішення питань, потрібних для запуску в дію медичної реформи, говорить про чергове закриття медичних закладів. Директор

Центру первинної медико-санітарної допомоги Віктор Куниця «порадував» учасників засідання відтермінуванням початку медичної реформи, яка, за його словами, вимагає скорочення закладів первинної ланки — амбулаторій та фельдшерсько-акушерських пунктів. Він пропонує об’єднати, тобто ліквідувати, заклади в Моргуличах, Юр’ївці, Пильні, Жидиничах, Табаївці та низці інших сіл. Звісно, що учасники засідання з тривогою запитували, чи не залишиться населення за таких реформаторів узагалі без медичної допомоги.

«У мене стійке враження, що місцева влада на Чернігівщині свідомо ставить медичну реформу догори дригом, — каже завідувач поліклініки обласного Центру радіаційного захисту та оздоровлення населення Іван Осадців. — Адже суть медичної реформи не в закритті медичних закладів, як це нам представляють, а в створенні умов для нормальної, за європейською практикою, медичної допомоги, яка доходитиме до кожного села. Для цього місцева влада має провести підготовчі заходи, через що й відтерміновано початок запуску медичної реформи. Скажімо, треба побудувати сучасні Центри первинної медико-санітарної допомоги. Кажу — побудувати, бо наявні не дають можливості належно працювати. Натомість місцева влада бачить медичну реформу за принципом одного начальника, який казав, мовляв, у районі хай хворого зеленкою помажуть і везуть в область».

Чернігівська область.