Як писав сайт «Наші гроші. Львів», на території Львівської області роками діє міліцейсько-поліцейська схема викачування грошей з великих аграрних підприємств, яка побудована на неврегульованості деяких питань у земельному законодавстві, зокрема це використання земель запасу сільськогосподарського призначення і земель померлих громадян.

Управління захисту економіки у Львівській області за підтримки Прокуратури у Львівській області вважає, що використання земель запасу сільськогосподарського призначення і земельних ділянок померлих громадян без належно оформлених документів є злочином і повинно каратися по всій суворості закону. До уваги не беруться жодні аргументи, в тому числі й фактична сплата орендної плати за використання даних земельних ділянок, так і здоровий глузд, якщо б з моменту паювання 1996 року ці земельні ділянки не використовувалися, а це вже майже 22 роки, то вони вже не були б землями сільськогосподарського призначення, а лісами. Пересічна людина, навіть без спеціальної освіти, це розуміє, тільки не міліцейсько-поліцейські чиновники і прокурори на Львівщині. На перший погляд здається ну з ким не буває, не можуть люди розставити пріоритети, що важливіше —дух закону, чи буква закону, люди в погонах мають право так трактувати, як розуміють. І можна було б з цим змиритися, хіба мало різних проблем у державі, якби не одна цікава обставина.
Кримінальні провадження «за самовільне захоплення земельних ділянок» спочатку відкриваються проти керівників сільськогосподарських підприємств, які роками обробляли ці земельні ділянки, сплачували орендну плату органам місцевого самоврядування. А потім у результаті проведення «слідчих дій» з’являлися завідомо неплатоспроможні громадяни, які щиросердно зізнавались, що це вони самовільно захоплювали земельні ділянки і їх обробляли. 

А щоб не заморочуватись, де взяти мільйони гривень на придбання насіння, добрив, засобів захисту, сільськогосподарської техніки, кваліфікованих агрономів, механіків, механізаторів для обробітку сотень гектарів, ці люди складали договори на надання послуг з вирощування сільськогосподарських культур з тими самими сільськогосподарськими підприємствами, проти яких спочатку відкривали справи. Дивний збіг обставин, і головне, що ці нововиявлені «латифундисти» з цих полів не зібрали жодного кілограма врожаю, весь урожай зібрали і оприбуткували «надавачі послуг». І ще один дивний збіг, всі ці «нові латифундисти» є земляками і знайомими одного з керівників правоохоронних органів у Львівській області.

А зараз трохи хронології, щоб краще зрозуміти системність цієї афери.

Першим було підприємство з іноземними інвестиціями «Агро ЛВ Лімітед», яке роками обробляло земельну ділянку площею 203 гектари на території Павлівської сільської ради Радехівського району Львівської області, і в 2014 році раптом виявилось, що якийсь Сергій Д., житель міста Золочева, яке знаходиться на відстані майже 80 кілометрів від цієї земельної ділянки, засіяв цю земельну ділянку цукровими буряками, за що суд засудив його в лютому 2015 року до 3400 гривень штрафу (http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/42772448) із відшкодуванням заподіяної шкоди державі в розмірі 156681,34 гривень(http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/58416910). Жодної копійки штрафу на рахунок Павлівської сільської ради Сергій Д. по сьогоднішній день так і не сплатив. Хоча насправді цукрові буряки з цієї площі збирало підприємство «Агро ЛВ Лімітед» та передало їх на переробку ТзОВ «Радехівський цукор». Про це є дані на Радехівському цукровому заводі, який доставляв та переробляв ці цукрові буряки.

Другим було також підприємство з іноземними інвестиціями «Вінал Агро», яке також починаючи з 2007 року обробляло земельні ділянки на території дев’яти сільських рад Жидачівського району Львівської області, загальною площею 533 гектари. У 2014 році порушують кримінальне провадження за фактом самовільного захоплення земельних ділянок, але в результаті проведення слідчих дій знаходиться житель передмістя міста Золочева Тарас Д., який щиросердно зізнається, що самовільно захопив землі в Жидачівському районі загальною площею 533 гектари, які знаходяться від Золочева на відстані від 75 до 100 кілометрів. З дивних обставин вбачається, що він також за аналогічною схемою, що і Сергій Д., уклав з підприємством «Вінал Агро» угоду на вирощування озимого ріпаку, озимої пшениці, сої та ярого ячменю на площі 533 гектари, при цьому не зібравши з цих площ жодного кілограма врожаю, весь урожай зібрала і оприбуткувала компанія «Вінал Агро». За самовільне зайняття землі Жидачівський районний суд присудив Тарасу Д. в 2015 році штраф у розмірі 5100 гривень (http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/53597562) із відшкодуванням завданої шкоди в розмірі 531500 гривень (http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/58695140). По сьогоднішній день Тарас Д. завдану шкоду так і не сплатив.

Третім було підприємство «Барком», де в 2017 році 2 серпня суд арештував майже 400 гектарів паїв померлих громадян, які роками обробляло підприємство «Барком» на території кількох сільських рад Радехівського району Львівської області. На думку суду, обробляла ці земельні ділянки компанія «Барком» незаконно, тому арешт було накладено не тільки на земельні ділянки, а й на урожай, який на них ріс (http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/68256734). Але за дивним збігом обставин, 10 жовтня 2017 року до суду надійшов обвинувальний акт на жителя міста Золочева Анатолія Л., який щиросердно зізнався, що захопив земельні ділянки в кількох сільських радах Радехівського району, уклав з підприємством «Барком» угоду на вирощування ріпаку і, за його словами, «ще там чогось». Суд по цій справі мав відбутися в Радехівському районному суді 16 листопада 2017 року (http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/69501911). Але слухання справи перенесли на 8 лютого 2018 року, оскільки в залі судового засідання 16 листопада 2017 року були журналісти, то суддя не наважився засудити Анатолія Л., можливо, ще і через те, що Апеляційний суд у Львівській області скасував арешт на урожай і дозволив його збирати «Баркому», а не Анатолію Л., який зізнався, що це він його вирощував.

Четвертим було також підприємство з іноземними інвестиціями «Вест Агро Груп», керівництво якого у вересні 2017 року звинуватили у самовільному захопленні земельної ділянки площею 52 гектари на території Татаринівської сільської ради Городоцького району Львівської області, арештувавши зернозбиральну техніку і транспорт, який її перевозив (http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/68897141), а також 54 тонни зібраної сої (http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/68842834). Але вже в листопаді 2017 року Городоцький районний суд Львівської області затвердив угоду про визнання винуватості між трактористом-машиністом «Вест Агро Груп» К. та прокурором у справі про незаконне використання понад 52 гектарів землі на території Татаринівської сільської ради Городоцького району. Механізатора звинуватили у тому, що він одноособово здійснив самоуправство і обробив у власних інтересах 52 гектари землі. При тому, що первинно кримінальне провадження порушувалося, як і попередні щодо «Вест Агро Груп», із кваліфікацією самовільне зайняття земельної ділянки. У вироку суду вказано, що тракторист К. ще 29 квітня «із використанням найманої техніки самовільно засіяв земельну ділянку площею 52 га, що відноситься до земель резервного фонду сільськогосподарського призначення», чим завдав 60,1 тис. грн шкоди. 20 вересня прокурор та підозрюваний уклали угоду про визнання винуватості, згідно з якою тракторист-машиніст К. «беззастережно визнає вину» та згідний сплатити 510 гривень штрафу. Суд цю угоду затвердив. Одночасно суддя Ангеліна Малахова-Онуфер зняла арешт з усієї техніки. А от майже 54 тонни арештованого зерна сої суд залишив у розпорядженні не тракториста К., а ТОВ «Вест Агро Груп» (http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/70345334).

П’ятим було підприємство «Західний Буг», керівництво якого звинуватили у самовільному захопленні земельних ділянок на території Буського і Сокальського районів, і 6 грудня 2017 року суд наклав арешт на земельні ділянки в цих районах загальною площею 628 гектарів (http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/70782871). І тут відпрацьована роками поліцейсько-прокурорська схема дала збій. Керівництво компанії «Західний Буг» не стало користуватися відпрацьованою схемою, а почало доводити свою правоту в судах і через засоби масової інформації інформувати суспільство про поліцейське свавілля на Львівщині.

Варто зазначити, що після публікації матеріалів в інтернет-виданні «Наші гроші. Львів» Прокуратура Львівської області на наступний день розпочала перевірку оприлюднених фактів, зареєструвавши провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 364 ККУ (Зловживання владою або службовим становищем), внесеного в ЄРДР за № 4201714000000348 від 10.11.2017 року. Втім, сподіватися на неупереджене, незалежне розслідування Прокуратурою Львівської області порушеного кримінального провадження № 4201714000000348 від 10.11.2017 не доводиться.

Наведені в публікації факти свідчать про системність даного злочину і мають значну суспільну небезпеку, оскільки організовані працівниками правоохоронних органів.

Вимагаємо від вищого керівництва держави покласти край поліцейському свавіллю на Львівщині.

Просимо керівництво Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ України цю публікацію вважати заявою про вчинення злочину групою посадових осіб правоохоронних органів у Львівській області і провести об’єктивну перевірку викладених у публікації фактів, дати їм належну оцінку.

Юрій ОДНОРІГ, Голова громадської спілки «Аграрії Львівщини».
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.