У 2018-му насіння гречки планують покласти у ґрунт загалом на площі вісім тисяч гектарів. Про це повідомив «Голосу України» перший заступник директора департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької ОДА Василь Темченко.

На знімку: на ринку «Урожай» у Вінниці вартість гречки залишається незмінною другий рік поспіль.

— Сільськогосподарські холдинги неохоче беруться за таку культуру, це ж не соняшник, — пояснює співрозмовник і підтверджує сказане цифрами. — Тільки 600 гектарів із майже 12 тисяч відвели такі підприємства під гречку. Щойно знизилася ціна — «викинули» із сівозміни зовсім або залишили невеликі, точніше, мізерні площі.
Істотне зменшення площ посівів дає підстави фахівцям висловлювати припущення про нове зростання ціни.
— Такого значного підвищення, яким воно було у 2014—2015 роках, не станеться з однієї причини, — зазначає один з аграріїв, який просить не називати його прізвище. — Нині гречки на ринку достатньо. Незважаючи на це, наш регіон продовжує дивувати цінами. У згаданих вище роках у нас і Рівненщині найбільше здорожчала гречка. Така ситуація відбувалася на тлі того, що в деяких областях крупи, навпаки, дешевшали. У нас же за відсутності дефіциту, приміром, на ринку «Урожай» гречку пропонують по 30 гривень (очищену й обсмажену) і по 35 гривень — зелену.
На запитання, звідки завозять таку дорогу гречку, продавці дали однакову відповідь: «Наша, вінницька...» Через дорогу від «Урожаю» розташовано один із великих торговельних центрів. Там крупи продають по 20 гривень за кіло.
Перший заступник голови Вінницької ОДА Андрій Гижко, аналізуючи ситуацію, назвав середню вартість гречаних круп — 19 грн/кг. Посадовець наголошує, що стабілізувати ціну вдалося суто економічними методами. Збільшили площі посівів гречки, наповнили ринок крупами — і ціна зупинилася на обґрунтованій позначці.
Неподалік Вінниці розташований хлібоприймальний комбінат, де очищають гречані крупи. 50 тонн зерна переробляють тут протягом доби. Представник підприємства Наталія Кучеревська підтвердила, що закупівельна ціна на крупи істотно знизилася — з 28 тисяч гривень за тонну до 18—20 тисяч гривень, а цього року оптовики не дають більше як 9—10 тисяч гривень за тонну. На запитання, чому ж тоді на ринку така висока вартість гречки, на комбінаті пояснюють, що це може бути продукція попередніх років.
На Привокзальному ринку в обласному центрі гречані крупи продають по 20—21 грн/кг. Не набагато вища ціна на інших ринках Вінниці. Крім уже знаного «Урожаю». Хтось мав би назвати причину...
Гречка — високорентабельна культура. Її вирощування не потребує особливих витрат. Тільки б погода не підвела! На переробку теж небагато витрачають коштів. Найдорожча складова — електроенергія.
Зрозуміти такий різнобій у цінах на вінницьку гречку експерти не можуть. Сходяться на думці: власники товару безпідставно накручують ціну. Наскільки зміниться вона у 2018-му, про це можна буде говорити після збирання врожаю. Про дефіцит годі й думати. По-перше, область самостійно забезпечує потреби населення у крупах; по-друге, ними заповнені полиці торговельних центрів. Крупи для гречаної каші вінничанам доставляють також з інших регіонів. Щоб не переплачувати за товар, любителям гречаної каші варто порівнювати ціни у різних торговельних мережах.

Фото автора.

 

ДЛЯ ПОРІВНЯННЯ

Середня ціна на гречку в Україні у 2017 році становила 23,9—29,7 грн/кг. Улітку крупи реалізували по 24,2 грн/кг, у таку само пору 2016-го — по 30,9 грн/кг.
Посівні площі у 2017-му в Україні становили 183 тис. га, на 50 тис. га більше, ніж у попередньому році.
Валовий збір гречки становив майже 200 тис. тонн, потреба для внутрішнього споживання — 160 тис. т. У 2016-му зібрано 128 тис. т.