Мистецький проект «Різдво в Буші» започаткували на Вінниччині. На дійство, що відбудеться 13 січня на території державного історико-культурного заповідника «Буша» (Ямпільський район), організатори запросили голів РДА та райрад, депутатів, керівників департаментів, управлінь, служб ОДА.
Обласне свято має стати взірцем відродження народних традицій відзначення Різдва з метою їх поширення у всіх районах області. «Новорічні свята від Святого Миколая до Водохреща наповнені духом народних звичаїв, колядок, щедрівок — усе це плануємо відтворити у новому проекті, — каже заступник голови Вінницької ОДА Ігор Івасюк. — Організацію заходу — підвезення учасників і гостей, харчування, забезпечення безпеки, медичний та інформаційний супровід — здійснює облдержадміністрація. Це перший у нинішньому році масштабний мистецький проект, що дає початок низці цікавих заходів, передбачених для відродження народних традицій».
На майдані, поруч зі старовинною вежею, що збереглася з XVII століття, майстри і художні колективи з усіх районів області представлять виставково-різдвяні світлиці з вертепами, виробами народних умільців з глини, соломи, очерету, дерева, бісеру. Почесне місце буде відведено виставці обрядових хлібів та короваїв. Майстри народних ремесел проведуть майстер-класи із гончарства, лозоплетіння, різьбярства, вишивки, бісероплетіння. Супроводжуватимуть дійство виступи фольклорних колективів. Вони виконають обрядові пісні, що віддавна лунають на Різдво, Маланки, Василя та Водохреще.
— Історична Буша має досвід проведення мистецького пленеру каменотесів «Подільський оберіг», — розповів «Голосу України» колишній керівник заповідника Олександр Пірняк. — Уперше ми скликали майстрів з різних куточків держави ще у 1985 році. Відтоді вони щороку збираються на території заповідника. Відтворюють у камені історичні постаті та події героїчного минулого краю, держави. Сподіваємося, що «Різдво у Буші» стане традиційним і наповнюватиме духом Різдва душі і серця сучасників.
Для охочих долучитися до свята нагадаємо, що з Вінниці вирушатимуть автобуси до місця його проведення.

Вінницька область.