Два комплекси земснарядів для очищення однієї з найбільших водних артерій держави — Південного Бугу — придбали в обласному центрі.

Один із них використовуватимуть для роботи на території районів області, через які протікає річка, другий — у межах Вінниці. За словами першого заступника голови ОДА Андрія Гижка, техніку використовуватимуть також для знемулення і поглиблення приток Південного Бугу та Дністра, а також інших водних джерел, яких на території краю нараховується понад п’ять тисяч. «Розчищення водних джерел сприятиме підвищенню рівня води у великих і малих водних артеріях, — каже посадовець. — Поліпшиться забезпечення населення питною водою, найбільше її потребує місто Вінниця. Розв’яжемо низку екологічних проблем, забезпечимо зрошення частини полів, що підвищить родючість ґрунтів».
До комплексу обладнання, крім земснаряда, входить понтонна група, плавучі трубопроводи, човен. Протягом години земснаряд здатен підняти з річки 400 метрів кубічних ґрунту. Глибина занурення робочих механізмів становить вісім метрів. Посадовець уточнив, що очисний комплекс вітчизняного виробництва. Його вартість 3 млн 166 тис. грн. Придбано за кошти обласного екологічного фонду. Андрій Гижко повідомив, що аналогічний земснаряд купила також Вінницька міськрада.
Увагу до проблеми замулення Південного Бугу привернули активісти. За їхніми словами, у деяких місцях річку можна перейти убрід. Про це вони говорили минулого року на сесії облради. Закликали керівництво області і міста вжити заходів для порятунку водної артерії, яку в народі називають річка Бог.