Заяви прем’єр-міністра Польщі та інших високопосадовців про українських біженців є маніпулятивними — про це на своїй сторінці у Фейсбуці написала в. о. голови Комітету з питань європейської інтеграції Марія Іонова (фракція Блоку Петра Порошенка).

«Спроба використати непрості сторінки історії задля нагнітання політичних пристрастей, мобілізації свого електорату, пошуку внутрішнього ворога є великою помилкою, — зазначила парламентарій. — Навпаки, політичні еліти двох країн мають працювати не на загострення історичних різночитань, а над згладжуванням конфронтаційних питань».

Марія Іонова зазначила, що боляче усвідомлювати, що зараз відбувається свідоме загострення взаємин з нашим найближчим сусідом, найдорожчим і перевіреним другом, адвокатом нашої інтеграції до ЄС і НАТО. «Це відбувається, на моє глибоке переконання, не без участі третьої сторони, майстра інтриг і гібридних воєн», — додала вона.

«Біженцями свідомо називають громадян України, які через проблеми суто економічного характеру, а не політичні чи інші, виїхали на заробітки до Польщі. Для нас це болюча проблема, українська влада намагається в умовах війни відродити економіку, аби трудові мігранти поверталися додому, мали робочі місця на батьківщині. Також серед тих, хто виїхали до сусідньої країни, є окремий сегмент громадян, котрі, будучи етнічними поляками, вирішили скористатися пропозицією польського уряду «про карту поляка» і переїхати на ПМП в РП. Це їхній вибір, але кількість цих громадян становить заледве тисячу осіб, не більше, й це офіційна польська статистика», — наголосила політик.

Вл. інф.