У комітетах Верховної Ради

Комітет у закордонних справах у 2017 році працював над оновленням і вдосконаленням законодавчої бази зовнішньополітичної діяльності України, включаючи парламентську експертизу та підготовку до ратифікації міжнародних договорів. Про це йдеться у Звіті про роботу Комітету Верховної Ради України у закордонних справах за 2017 рік.

За цей період роботи комітетом проведено 23 засідання, на яких підготовлено і розглянуто 174 питання, переважна більшість з яких — проекти законів та постанов, що стосувалися багатьох аспектів зовнішньої політики та зовнішніх зносин України, ратифікації різногалузевих міжнародних угод, зокрема щодо зовнішньоекономічної діяльності, міграційних та інших питань, які віднесені до компетенції комітету.

Як головний, комітет опрацював 38 проектів законів України, постанов та інших актів Верховної Ради України, з них 28 прийнято в цілому (25 законів України та низку постанов та інших актів Верховної Ради України).

За звітній період за ініціативи комітету також були проведені: спільний захід комітетів у закордонних справах і з питань європейської інтеграції разом з делегатами Річних загальних зборів Світового Конгресу українців з нагоди відзначення 50-річчя існування та діяльності СКУ; круглі столи на теми: «Ключова роль України в енергетичній безпеці Європи»; «Стратегія зовнішньої політики України»; «Експортна стратегія України (дорожня карта стратегічного розвитку торгівлі України 2017—2021 років)»; «Стратегія щодо Донбасу: зовнішньополітичний, економічний та гуманітарний вимір»; «Угода про вільну торгівлю з Канадою: нові горизонти для України»; «Вісім державницьких пріоритетів для України. Виклики на 2017 рік».

Комітет постійно тримав на контролі та заслуховував інформацію Міністерства закордонних справ України, інших центральних органів виконавчої влади щодо проблемних питань зовнішніх зносин, які виникали протягом звітного періоду.

На засіданнях комітету неодноразово заслуховувалася інформація зацікавлених органів виконавчої влади щодо міжнародно-правової ситуації у зв’язку з анексією Російською Федерацією Автономної Республіки Крим та ескалацією військового конфлікту на сході нашої країни.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.