Третє за значенням місто Херсонщини охоплює локальна фінансова криза. На тутешньому житловому масиві Свєтлово через відсутність бюджетних коштів на оплату комунальних послуг уже закрилася лікарська амбулаторія, на черзі інші бюджетні установи. Причина в тому, що депутати міськради на грудневій сесії не змогли затвердити бюджет Каховки і перенесли розгляд цього питання на кінець січня. Але немає гарантії, що і в січні назбирається більшість голосів.

Тож протягом цього періоду невизначеності школи, дитсадки, медичні заклади в кращому разі фінансуватимуться з розрахунку одна дванадцята минулорічного бюджету на місяць. Хоча цих грошей уже нині явно недостатньо: адже порівняно з минулим роком здорожчали пальне, електроенергія, збільшився рівень мінімальної заробітної плати тощо. І хто винен? Керівники міста в усьому звинувачують депутатів, депутати пояснюють відсутність бюджету-2018 небажанням підтримувати надто великі, на їхню думку, видатки на чиновницький апарат міськради. «Крайніми», як завжди в таких ситуаціях, залишаються прості люди — медики, педагоги, працівники культури.

— Депутати схаменуться, коли на сесію прийдуть їхні обурені земляки з вилами та лопатами і настукають цим інструментом комусь по голові. Тільки тоді вони, можливо, зрозуміють, що під час ухвалення важливих рішень треба керуватися не тільки власними амбіціями, а ще й інтересами громади, — прокоментував ситуацію в бесіді із власкором «Голосу України» міський голова Каховки Андрій Дяченко.

Під час «бюджетного протистояння» депутати та очільники міськради дійшли згоди тільки в одному: не можна шкодувати грошей на збереження людських життів. Тож орган місцевого самоуправління таки відшукав у скарбничці понад півмільйона гривень на придбання для місцевої частини ДСНС майже ста одиниць техніки разом із чотиримісним рятувальним човном та мотором до нього, компактними раціями та гідравлічними ножицями для розрізання понівечених в аваріях машин та витягання звідти постраждалих людей. Одно слово, щось — це вже краще, ніж нічого...

Херсонська область.