Цим питанням всерйоз переймаються хлібороби та науковці

Чи сіяти... у січні? Це питання не на жарт бентежить аграріїв степового півдня України. Ще б пак: впродовж нинішнього сезону холодів у більшості районів Херсонщини не випало жодної сніжинки. А температура вкрай рідко падала до нуля, не кажучи вже про мінусову.

Вийти на лани готові хоч зараз

Власне, нині у січні, як колись наприкінці березня: земля не охолола, дощі бодай трохи наситили її життєдайною вологою — хоч сідай на трактори та мерщій у поле. Але аграрії не поспішають, хоча до посівної дехто вже й приготування завершив.

— У нас до посівної ярих сьогодні готове абсолютно все — від пального до насіння. Але «розкидатися» зерном у січні чи лютому все ж не збираємося: надто великий ризик, що вдарять морози, і зима таки «візьме своє». Хоча не виключаємо, що весняна посівна почнеться на два-три тижні раніше, ніж зазвичай, — погоджується заступник директора сільгосппідприємства «Новопетрівське» у Нижньосірогозькому районі Херсонщини Микола Шмигирівський.

Примхи погоди нині добряче збили з пантелику не тільки хліборобів, а навіть досвідчених науковців-аграріїв. Давати поради, коли буде найкраще сіяти, вони не ризикують: прогнози в умовах глобального потепління справа невдячна, і помилитися легко.