Його обіцяє виділити Укрзалізниця в день відзначення 100-річчя знаменитого бою під Крутами на Чернігівщині. Тоді київські гімназисти та жменька вояків Української Народної Республіки зупинили на кілька днів наступ більшовицьких військ, що дало змогу УНР отримати міжнародне визнання. Тридцять загиблих героїв перевезли до Києва, де вони знайшли вічний спокій на Аскольдовій могилі, а решту поховали українські селяни в селі Печі та біля Крут.
Чернігівці та ніжинці з 29 січня 1990 року відзначають роковини бою, встановивши спочатку березовий хрест та насипавши курган. Згодом вшанування стало обласним і державним — там облаштували музей, спорудили меморіал. Як розповів директор департаменту з питань інформдіяльності ОДА Андрій Подорван, цього року до Крут запрошено вихованців ліцеїв з посиленою фізичною підготовкою з усієї України. Для цього й буде замовлено спецпотяг з Києва.
На меморіалі тривають роботи з благоустрою. Чернігівський обласний музично-драматичний театр ім. Т. Шевченка готує мегавиставу, у якій буде задіяно 100 акторів.
Водночас обласні організації Народного Руху та товариства «Просвіта» імені Т. Шевченка пропонують змінити статус музею. «Сьогодні недостатньо експозиції у вагоні, — зазначає перший директор установи Валерій Сарана. — Необхідно зробити музей постійно діючим за рахунок влаштування там тиру, таборів для виховання патріотичної молоді, іншої інфраструктури».

Чернігівська область.