ПАРЛАМЕНТСЬКА ХРОНІКА

Ранкове засідання 16 січня

Лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак підкреслив, що голосування за закон про деокупацію Донбасу і визнання Росії агресором стане випробуванням для парламенту: «Сьогодні в цьому залі ми всі розставимо крапки над «і». І покажемо нашим громадянам, хто є дійсно патріот, який вболіває за нашу країну, яка бореться з агресором, а хто є колаборантом», — наголосив він з парламентської трибуни. Свою заяву М. Бурбак зробив в оточенні представників фракції.

На знімку: заява фракції політичної партії «Народний фронт».
 

Володимир Литвин, Віктор Развадовський.

 

У центрі — Мустафа Джемілєв.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

 

На початку пленарного засідання Голова Верховної Ради України Андрій Парубій закликав народних обранців до злагодженої та ефективної роботи. На порядку денному першим був блок оборонних та безпекових питань. А розпочали з розгляду законопроекту про деокупацію Донбасу — внесеного Президентом України проекту закону про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях (№ 7163) у другому читанні. «Це об’ємний, але дуже важливий і знаковий закон, — зауважив Андрій Парубій. — Від сьогодні Російська Федерація має бути визнана агресором та окупантом».

Проект закону № 7163 доповів секретар Комітету з питань національної безпеки та оборони Іван Вінник (фракція Блоку Петра Порошенка). Депутат відзначив, що до законопроекту надійшло понад 700 правок, доопрацьовувався він у спеціально створеній робочій групі за участю науковців та експертів. 37 правок надійшло до назви законопроекту. Пропонувалося визнати тимчасово окупованими не лише території Донецької та Луганської областей, а і АР Крим, або взагалі не обмежувати законом перелік тимчасово окупованих територій. А визначатиме такий перелік Генштаб.

Документом буде визначено правовий режим територій окремих районів Донецької та Луганської областей, на яких не діють органи влади України, як тимчасово окупованих територій, особливості захисту прав і свобод громадян України, які там проживають. Законопроект законодавчо називає Російську Федерацію країною-агресором і окупантом, на законодавчому рівні визначає, які території є окуповані, надає повноваження силовим відомствам застосовувати заходи для деокупації територій, визначає юридичний статус документів, які там видаються, як нікчемні. Президент України отримає всі повноваження для здійснення своїх функцій як Головнокомандувач. У Перехідних положеннях громадяни України звільняються від сплати судового збору при зверненні до суду для відшкодування збитків, завданих країною-агресором, скасовується дія Закону про вільну економічну зону «Крим».

Під час доопрацювання вищезазначеного законопроекту народні депутати України звернули увагу на такі питання: щодо визначення дати збройної агресії Російської Федерації та початку тимчасової окупації Російською Федерацією територій Донецької та Луганської областей; щодо заміни поняття «ДНР» та «ЛНР» на окупаційні адміністрації Російської Федерації; щодо внесення норми про неминучість покарання для бойовиків та колаборантів; щодо прав та обов’язків військовослужбовців, працівників правоохоронних органів та осіб, залучених до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях.

Під час обговорення депутати пропонували долучити до назви закону згадку про АР Крим та м. Севастополь (поправки Рефата Чубарова (БПП), Олексія Рябчина («Батьківщина»), Олени Сотник («Самопоміч»), змінити статус АТО на збройну відсіч Російській Федерації (поправка Альони Шкрум («Батьківщина»), змінити поняття «тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей» на «тимчасово окуповані території України» (поправка позафракційної Ганни Гопко). Однак жодна поправка, яка не була врахована комітетом, не була підтримана голосуванням у сесійній залі. Юрій Тимошенко («Народний фронт») навіть припустив, що хочуть обмежити поняття окупованих територій лише Донецькою та Луганською областями, бо «хтось за спинами домовився про деокупацію Донбасу в обмін на Крим». «Треба виключно говорити про всі окуповані території, що Крим є окупованим Росією», — стверджував «свободівець» Андрій Іллєнко. Позафракційний Юрій Левченко наполягав визначити точну дату початку окупації. Головне зауваження, яке висловлювали депутати, — закон стосується деокупації та відновлення всієї окупованої території України, а не лише Донбасу. Однак у профільному оборонному комітеті вважають, що в законі не потрібно скрізь згадувати Крим, оскільки тимчасову окупацію півострова вже визнано іншим окремим законом.

Доповідач Іван Вінник так пояснив, чому не можна змінити назву законопроекту: «Ми категорично заперечуємо, що цей законопроект якимось чином диференціює чи зменшує повноваження щодо визволення окупованих територій України — чи то Криму, чи то Луганської і Донецької областей. Хочу наголосити, що в цей законопроект був імплементований принцип, коли ті норми, які сьогодні будуть проголосовані щодо Донецької і Луганської областей — у повній мірі діятимуть і щодо Криму. Так само, як і закон по Криму, з відповідними змінами, діятиме по відношенню до Луганської і Донецької областей».
Іван Вінник також зауважив, що не варто порівнювати Мінські домовленості із законом, який нині розглядається. У преамбулі законопроекту, підготовленого до другого читання, згадана резолюція Генеральної асамблеї ООН, прийнята 27 березня 2014 року, у якій ідеться про нелегітимність проведення в АР Крим референдуму, та яка закликає міжнародне співтовариство не визнавати будь-яку зміну статусу Автономної республіки Крим. Вінник підкреслив, що назву законопроекту не можна змінити і у зв’язку з обмеженнями Регламенту.

Народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих воїнів-«кіборгів», які три роки тому загинули в обороні Донецького аеропорту.

Коли верстався номер, у парламенті тривало обговорення всіх поправок до законопроекту.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій повідомив про створення відповідно до ст. 60 Закону України про Регламент Верховної Ради трьох міжфракційних депутатських об’єднань — міжфракційного депутатського об’єднання «Правозахисна коаліції», співголовами якого обрано народних депутатів Олену Сотник та Ігоря Луценка, «Питна вода», керівником якого обрано Андрія Реку, а також «Коаліція на підтримку економічного розвитку та інвестицій, «Плану Маршалла» для України», керівником якого обрано Ганну Гопко.

Коментар

Ірина ЛУЦЕНКО, представник Президента України у Верховній Раді (у коментарі журналістам у кулуарах парламенту):

— Закон про деокупацію дозволить повернути Крим та неконтрольовану частину Донбасу політико-дипломатичним шляхом. Законопроект № 7163 визнає Росію агресором, уводить на законодавчому рівні поняття «російська окупаційна влада» та «російські окупаційні війська». У цьому законопроекті також містяться положення про окупований Крим. Це сигнал міжнародному співтовариству, громадянам України у Криму про те, що тема повернення Криму не знята з порядку денного, Крим є частиною процесу повернення тимчасово окупованих територій.

Закон надає і додаткові можливості Збройним Силам України для дій в особливий період. Ще одне важливе послання, яке дає цей законопроект — його ухвалення говорить про те, що ми маємо намір повернути окуповані території політико-дипломатичним шляхом, визнаючи, що Росія, як країна-агресор, несе відповідальність за міжнародними договорами за всі завдані Україні збитки.