Триває реєстрація на пробне ЗНО, під час якого абітурієнти ознайомляться з процедурою проведення тестування та спробують виконати відповідні завдання. За даними регіональних центрів оцінювання якості освіти, у перші три дні замовлено 38 245 пробних тестів. Реєстрація на тренувальне ЗНО завершиться 31 січня.

Його учасниками можуть бути одинадцятикласники, випускники минулих років, студенти вишів, учні закладів професійно-технічної освіти. Відомі дати проведення тестування: 24 березня відбудеться пробне ЗНО з української мови і літератури, а 31 березня — з історії України, математики, біології, географії, фізики, хімії, англійської, іспанської, німецької, французької мов. Загалом кожен учасник зможе виконати тренувальні тести лише з двох дисциплін. Абітурієнти матимуть змогу пройти пробне ЗНО не тільки державною мовою, а й мовами нацменшин.
Для складання пробного ЗНО з української мови і літератури подано 21 054 заявки, англійської мови — 5 849, математики — 4 501, історії України — 3 354, інформує прес-служба Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО). Найбільше охочих пройти такі випробування мешкає у Києві, а також у Дніпропетровській, Одеській та Запорізькій областях.
Детальну інформацію щодо порядку реєстрації на пробне ЗНО розміщено на сайтах регіональних центрів оцінювання якості освіти (РЦОЯО). Процес реєстрації вважається завершеним після здійснення оплати за таке тренування.
Зазначимо, що цього року пробне ЗНО дещо здорожчало — зокрема, у Київському РЦОЯО ціна одного пробного тестування становить 132 грн (торік було 129), стільки само — у Херсонському, Дніпропетровському, Одеському, у Вінницькому РЦОЯО — 129.
Реєстрація на справжнє (не тренувальне) ЗНО розпочнеться 6 лютого і триватиме до 19 березня. Вносити зміни до реєстраційних даних абітурієнтів можна буде до 2 квітня.
Цього року було внесено зміни до Порядку проведення зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти. Серед іншого це зумовлено запровадженням з 2018 року державної підсумкової атестації у формі зовнішнього незалежного оцінювання з української мови для учнів (слухачів, студентів) закладів професійної (професійно-технічної) та вищої освіти, які в поточному навчальному році мають завершити здобуття повної загальної середньої освіти. Йдеться про дітей, які вступили до цих закладів після 9 класів.
В УЦОЯО інформують: учні (слухачі, студенти) закладів професійної та вищої освіти, які в поточному навчальному році здобувають повну загальну середню освіту та складають ДПА у формі ЗНО, комплект реєстраційних документів подають до закладів освіти, у яких вони навчаються. Сертифікати ЗНО їм буде надіслано теж на адресу навчального закладу.
На відміну від минулого сезону, нині зареєструватися на ЗНО за свідоцтвом про народження буде неможливо. Тож старшокласникам не варто зволікати з оформленням паспорта. Із Порядку проведення зовнішнього незалежного оцінювання вилучено норму щодо можливості подання копії свідоцтва про народження замість копії паспорта громадянина України для реєстрації для участі в ЗНО особами, яким станом на 1 вересня року, що передує року їх участі в тестуванні, не виповнилося шістнадцяти. Такі зміни відповідають чинному законодавству, за яким паспорт громадянина України має бути отриманий особою, котра досягла 14-річного віку.
Виняток із загального правила щодо наявності паспорта для реєстрації на ЗНО зроблять для деяких категорій учасників тестування, які не мали можливості отримати цей документ через те, що проживають на окупованих територіях, а також для іноземців чи осіб без громадянства.
Абітурієнти, які мають складати ДПА у формі ЗНО, але через поважні причини не змогли зареєструватися вчасно, отримають ще один шанс. Вони зможуть зареєструватися для участі в додатковій сесії ЗНО в період з 3 по 21 травня. Щоправда, матимуть можливість обирати лише ті предмети, результати тестування з яких їм буде зараховано як оцінку ДПА.

Анна СМІЛЯНСЬКА.
Фотоетюд Андрія НЕСТЕРЕНКА.

 

ДО РЕЧІ

За формою та змістом істотних змін зазнає ЗНО з іноземних мов. По-перше, тести матимуть два рівні складності — стандартний і профільний. По-друге, до традиційної сертифікаційної роботи цього року додадуть кілька завдань з аудіювання, тобто розуміння мови на слух. Учасникам запропонують почергово прослухати кілька аудіозаписів тривалістю від 10 секунд до 3 хвилин, а потім відповісти на запитання. Кожен аудіозапис прокрутять двічі. На виконання цих завдань відведуть 30 хвилин. Відповідно буде збільшено загальний час написання тестів — до 150 хвилин.
Аудиторії, де проводитимуть ЗНО з іноземних мов, мають обладнати пристроями визначеної потужності для програвання звукових компакт-дисків із записом. Окрім того, зовнішнє оцінювання з таких дисциплін дозволять проводити лише в аудиторіях на 15 робочих місць.