16 січня, у День українського «кіборга», свічею пам’яті пом’янули тих, хто загинув, захищаючи від проросійських бойовиків донецький аеропорт, віддали шану тим, хто мужньо стояв в обороні української землі. Боротьба за летовище тривала з 26 травня 2014 року по 22 січня 2015 року. За цей час загинули понад 200 військових, серед них — шестеро жителів Рівненщини. Один вважається безвісти зниклим.

31-річного Олександра Кравчука із села Аршичин Млинівського району Рівненщини (на знімку) й досі чекають його рідні та близькі — вірять у його повернення додому.

Зв’язок Олександра з родиною обірвався після 20 січня 2015 року, коли він, боєць 80-ї аеромобільної бригади, захищаючи донецький аеропорт, востаннє дав звісточку додому. Мовляв, усе гаразд, при цьому було чути гучні вибухи. А вже 21 січня від Олександра — ні слуху ні духу. Відтоді відважний воїн-«кіборг» вважається безвісти зниклим, адже серед загиблих його немає, у списках полонених — теж.

— Брата призвали 14 серпня 2014 року, — каже Роман Кравчук, брат Олександра, — призвали як десантника, який набув значного досвіду у цій справі під час дійсної військової служби. Мав на своєму рахунку і стрибки з парашутом, був відважним, його неодноразово відзначало командування. Перед відправленням у зону АТО такі ж десантники, як і Сашко, пройшли ще одне навчання на полігоні в Яворові. Ми їздили туди, передали братові оберіг — хрестик від мами. А ще одного хрестика вручили йому волонтери.

Тепер ці два хрестики, як і металевий медальйон з вибитими ім’ям та прізвищем, групою крові, номером частини, значаться як особливі прикмети в пошукових даних про Олександра Кравчука.

Зрештою, у березні 2015 року інформація про Кравчука-«кіборга» з донецького аеропорту долетіла до Аршичина. Олександровій родині повідомили, що його, убитого, понівеченого, знайшли під час розбирання завалів...

Можна тільки уявити, який шок пройняв тоді маму Людмилу Павлівну, яка безсумнівно вірила, що син живий. Утім, як з’ясувалося, то було знайдено тіло іншого Кравчука, воїна, який теж воював в аеропорту...

Доля Олександра Кравчука досі достеменно невідома. Але при цьому не гасне надія, що він живий, що відгукнеться, що хтось впізнає його по фото.

Млинів 
Рівненської області.

Фото надане рідними О. Кравчука.