На прохання звільнених 27 грудня 2017 року українців, за сприяння Першого заступника Голови Верховної Ради України Ірини Геращенко (на знімку) та заступника голови Комітету з питань європейської інтеграції Марії Іонової, відбулася зустріч звільнених із Надзвичайними і Повноважними Послами та представниками іноземних дипломатичних представництв G7 і ЄС.

Історик і релігієзнавець Ігор Козловський, громадський активіст і волонтер Володимир Фомічов, легендарні «кіборги» Олександр Морозов та Іван Ляса, бійці батальйону «Кривбас» Микола Герасименко та Олександр Лазаренко, військовослужбовці Андрій Бессараб, Олександр Олійник, Максим Іванов та Тарас Гап’як подякували представникам іноземних дипломатичних представництв за допомогу в їх звільненні, поінформували про систематичні порушення прав людини на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей та закликали зайняти більш активну позицію щодо звільнення їхніх побратимів, які залишаються у неволі.
Так, Іван Ляса, котрий незаконно утримувався у неволі майже три роки, закликав посилити санкційний тиск на Російську Федерацію як сторону Мінського формату. «Росія має виконувати взяті зобов’язання по Мінських домовленостях. Це стосується і гуманітарного блоку», — наголосив І. Ляса. Він повідомив, що його командир та побратим Богдан Пантюшенко продовжує незаконно утримуватись у неволі в ОРДЛО та закликав сприяти його звільненню.
«Сьогодні ми перебуваємо у приміщенні Верховної Ради України, зокрема, і завдяки вашим зусиллям та санкційного тиску на Російську Федерацію», — зазначив Ігор Козловський, звертаючись до представників іноземних дипломатичних представництв. «Ми закликаємо вас продовжувати цей тиск, аби всі незаконно утримувані в окупованому Донбасі, Криму та в Росії громадяни України повернулись додому», — додав він.
Під час зустрічі представник підгрупи з гуманітарних питань ТКГ Ірина Геращенко окреслила головні проблеми, які перешкоджають процесу звільнення. «На жаль, представники ОРДЛО блокують доступ МК Червоного Хреста, представників інших міжнародних місій та Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини до заручників», — наголосила І. Геращенко. Перший заступник глави парламенту також повідомила, що рідні не мають можливості здійснити телефонний дзвінок, передати листи чи посилку незаконно утримуваним українцям в ОРДЛО.
Ірина Геращенко поінформувала, що сьогодні представники гуманітарної підгрупи ТКГ працюють над другим етапом звільнення. Політик закликала представників іноземних дипломатичних представництв G7 та ЄС сприяти цьому процесу, аби звільнення відбулось найближчим часом. «Маємо спільними зусиллями звільнити Сергія Глондара, Олександра Коренькова, Богдана Пантюшенка, Романа Савкова й усіх незаконно утримуваних українців в ОРДЛО, Криму та в Росії», — наголосила І. Геращенко.
«Звільнення заручників порушувалось лідерами нормандського формату — Франції та Німеччини на найвищому рівні. Ми будемо й надалі спрямовувати зусилля наших країн на виконання цього важливого гуманітарного блоку», — наголосила Надзвичайний та Повноважний Посол Франції в Україні Ізабель Дюмон.
Наприкінці зустрічі звільнені передали звернення від родичів їхніх побратимів, які залишаються у неволі в ОРДЛО.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.