Тільки минулого року нещодавно народженого як дитячий письменник власного кореспондента «Голосу України» у Кіровоградській області Петра Мельника (на знімку) вітали з появою книги «Дивовижна подорож Соні й Асі до Скандинавії», а вже цьогоріч дівчинка Соня й кицька Ася опинилися в Давньому Єгипті.

Нагадаємо, що казки Петра Мельника не прості, а... кулінарні! Саме тому на долю української дівчинки Соні випадає надзвичайно важлива місія — впорядкувати Божественний Папірус, щоб знайти втрачений рецепт Головного Хліба єгиптян. У цій відповідальній, дуже небезпечній і багатій на пригоди справі їй допомагають маленька донька фараона Аменемхета ІІ Іті, мудра кицька Ася і навіть священні жуки скарабеї, якими опікується сам бог Ра. Напруження розповіді підтримується тим, що в разі невдачі може пролитися багато крові, статися чимало жахливого і навіть розпочатися війна, а це буде згубою для цілого Єгипетського царства. І хоча Петро Мельник не згадує про лихо українського народу — голодомори радянської доби, але ці сторінки вітчизняної історії мимохіть зринають в уяві читача, який опиняється в Давньому Єгипті. І тому він якось особливо глибоко радіє разом із Сонею та її друзями, коли вони, здолавши всі труднощі, разом із сім’єю фараона і простими єгиптянами нарешті чують запах свіжого хліба...
Яскравої наочності всій казковій розповіді додають кольорові малюнки чудового ілюстратора художника Федора Лагна й професійна робота над книжкою видавництва «Імекс-ЛТД» із Кропивницького. Звісно, з героями книжок, які полюбилися, важко розлучатися. Але Петро Мельник і Федір Лагно вже кличуть у нову подорож — на Запорізьку Січ.

Федір ШЕПЕЛЬ.
Фото надано автором.