Учора в Страсбурзі розпочалася зимова сесія ПАРЄ. 
«День Соборності наша маленька делегація в ПАРЄ зустрічає з правильним настроєм — в єдності наша сила, — написала перша заступниця Голови Верховної Ради Ірина Геращенко у Фейсбуку. — За кордоном нам вистачає мудрості і мужності бути єдиними у відстоюванні інтересів України. Тут в нас немає часу і сил на чвари і розборки, й цього відчуття єдності так не вистачає, коли повертаємося й розходимося по партійних офісах....» За словами Ірини Геращенко, нинішня сесія буде складною: «вибори керівних органів, нового президента Асамблеї, групи ЕРР, голів комітетів».
І хоча у сесії російська делегація участі не бере, голова делегації Верховної Ради в ПАРЄ Володимир Ар’єв попередив, що цього тижня можуть бути спроби змінити регламент ПАРЄ, щоб повернути до сесійної зали російських депутатів.
Що стосується порядку денного, то сьогодні, зокрема, буде заслухано доповідь «Гуманітарні наслідки війни в Україні», після чого відбудуться дебати. Раніше Володимир Ар’єв зауважив, що ця доповідь є об’єктивною і зваженою, на відміну від доповіді щодо захисту та просування регіональних мов і мов національних меншин, за результатами якої сьогодні ПАРЄ голосуватиме резолюцію та рекомендації. Українська делегація передбачає, що новий український Закон «Про освіту» знову стане предметом обговорення депутатів. «Доповідач по загальній темі — представник Угорщини. Угорщина, як ви знаєте, була основною серед тих, хто атакував український закон про освіту. Безпосередньо в цій доповіді нічого проти України немає, але деякі моменти можуть бути протрактовані не дуже правильно, і ця доповідь є тенденційною», — сказав Ар’єв у ефірі «Прямого».
А в четвер після річного звіту комісара РЄ з прав людини Ніла Муйжнієкса відбудуться дебати з теми, яка також стосується України: захист дітей у збройних конфліктах. За результатами дебатів буде ухвалено резолюцію.
Учора Володимира Ар’єва було обрано віце-президентом ПАРЄ.