«В умовах, коли в ПАРЄ, як привид, блукає ідея повернення російської делегації, ми повинні використовувати всі шанси нагадувати європейським колегам, що в такому випадку вони розділять відповідальність за ті фундаментальні порушення прав людини, які демонструє РФ», — нагадала перша заступниця Голови Верховної Ради Ірина Геращенко вчора, виступаючи під час обговорення в ПАРЄ доповіді про захист і підтримку регіональних мов і національних меншин.

«Нагадала присутнім про систематичні порушення прав нацменшин з боку РФ. Нагадала, що в окупованому Криму закриті всі українські і кримськотатарські школи і ЗМІ. Що в РФ проживає багатомільйонна українська діаспора, але там немає жодного українського медіа, знищено український культурний центр і бібліотеку, не існує жодної української школи, садочка, класу чи групи», — розповіла у Фейсбуку Ірина Геращенко.

«Це неповага не лише до Мовної хартії, але й до всіх фундаментальних принципів РЄ. В той же час в Україні працюють десятки шкіл з угорською, польською, грецькою, румунською, російською мовами викладання. Нагадала про позитивний вердикт Венеціанської комісії щодо нового українського закону про середню освіту. Розповіла про візити послів країн—членів ЄС в ці школи і заяву за підсумками відвідин, що діти нацменшин мають в Україні всі права і можливості вивчати материнську мову. Закликала всі інші країни-сусіди так само дотримуватися правил РЄ і створювати відповідні можливості для розвитку мов нацменшин, в тому числі для української мови, в тих країнах, де є велика українська діаспора», — повідомила вона.

Учорашній день у Страсбурзі був багатий і на українські події. Біля присвяченої Небесній Сотні пам’ятної Зірки, встановленої біля Палацу Європи, відбулося вшанування Героїв Революції Гідності. В центральному холі Палацу Європи відкрито фотовиставку, що розповідає про життя внутрішньо переміщених осіб в Україні. А по обіді литовський депутат Егідіус Варейкіс представив доповідь  «Гуманітарні наслідки війни в Україні», після якої відбулися дебати. Про перебіг обговорення «Голос України» розповість у наступному номері.

Але очевидно, що дисонансом до вчорашніх дебатів була заява генсека РЄ Турбйорна Ягланда, яку він зробив, виступаючи в перший день сесії. З його слів випливало, що анексія Криму і окупація східної території Донбасу не можуть бути підставами для санкцій стосовно РФ. Мовляв, такими порушеннями можуть бути тільки застосування смертної кари, катувань, примусової рабпраці. «Невже до Страсбурга не доходять новини з України? І Янгланд не знає, що на окупованих РФ територіях Донбасу повернуто радянський кримінальний кодекс зі смертною карою, що там гіві-мотороли розстрілювали українських військових, в тому числі й під Іловайськом, Дебальцевим, ДАП, й це була публічна смертна кара... Що українських заручників катують, що то є насильство, що військових заручників примушували до рабської праці по розборах завалів ДАП, що там були принизливі «паради полонених», що в Криму катують татар і українців, і Чийгоз, і Умеров розповідали про це в РЄ. Що Панова, Сенцова, Афанасьєва, Клиха, Карп’юка, Кольченка катували і катують в російських тюрмах. Так соромно, що й європейські колеги роблять вигляд, що цього не знають», — прокоментувала слова Ягланда Ірина Геращенко.

Однак не тільки Україна має застереження щодо Росії. Як повідомив глава нашої делегації Володимир Ар’єв, Нідерланди ініціювали обговорення під час засідання спеціального комітету таких тем, як анексія Криму, агресія на Донбасі та відмова Російської Федерації співпрацювати зі слідчою групою, яка розслідує інцидент зі збиттям літака Малайзійських авіаліній, повідомляє Укрінформ.
Завтра у Раді Європи має відбутися експертна зустріч за темою «Відновлення правосуддя на Донбасі», під час якої йтиметься про застосування міжнародних механізмів для забезпечення дотримання прав людини в умовах збройного конфлікту на сході України.