Реєстрація для участі у зовнішньому незалежному оцінюванні стартує 6 лютого і триватиме до 19 березня. Про це нагадав на вчорашній прес-конференції директор Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) Вадим Карандій.
Процедура змін не зазнала. Для цього треба заповнити реєстраційну картку на сайті УЦОЯО, зібрати і надіслати поштою до регіонального центру оцінювання якості освіти комплект необхідних документів. Випускники минулих років робитимуть це самостійно, а цього року — централізовано, через свій навчальний заклад. «Фактом підтвердження реєстрації є отримання зворотного повідомлення від регіонального центру оцінювання якості освіти у вигляді поштового відправлення», — уточнив Вадим Карандій. Абітурієнту мають надіслати сертифікат ЗНО, в якому потім ставитимуть відмітки про проходження тестування.
До 2 квітня вступники зможуть внести зміни до своїх реєстраційних даних — виправити помилки і навіть переглянути перелік дисциплін, з яких вони складатимуть зовнішнє оцінювання.
Основна сесія ЗНО розпочнеться 22 травня і триватиме до 13 червня, додаткова — з 2 по 11 липня. Кожен матиме змогу скласти тести не більш як з чотирьох дисциплін. Випускникам цього року доведеться пройти тестування щонайменше з трьох. «Обов’язковим предметом для всіх є українська мова й література», — наголосив Вадим Карандій. Далі складатимуть математику чи історію України, а третій предмет обиратимуть, орієнтуючись на визначені МОН типові переліки дисциплін за відповідними спеціальностями та затверджені у вишах правила прийому.
Цього року, на відміну від минулого, неможливо буде зареєструватися на ЗНО за свідоцтвом про народження (як виняток це дозволять лише певним категоріям вступників). Тому старшокласникам радять не зволікати з оформленням паспорта.
Для мешканців тимчасово окупованих територій та учасників АТО передбачено спрощені умови реєстрації на ЗНО. Вони зможуть надсилати до регіональних центрів оцінювання якості освіти документи електронною поштою. Якщо не встигнуть зареєструватися вчасно, зможуть пройти реєстрацію в період з 3 по 21 травня і скласти ЗНО під час додаткової сесії.
Випускники минулих років зможуть подавати до ВНЗ «старі» сертифікати ЗНО (видані у 2016-му та 2017-му) з усіх предметів, за винятком іноземної мови, адже цього року тестування з цієї дисципліни зазнає істотних змін. До традиційних завдань додадуть аудіювання — розуміння мови на слух — та запропонують тести двох рівнів складності.
Щоб створити рівні умови для всіх, до тестування поступово долучатимуть і учнів (студентів, слухачів) ПТУ, технікумів і коледжів. Цього року вони складатимуть державну підсумкову атестацію з української мови у вигляді ЗНО, а наступного — математику чи історію на вибір.