ПАРЄ попросила Банк розвитку Ради Європи (CEB) створити доступні програми позик, щоб підтримати житлові проекти вразливих верств населення на Донбасі, включаючи внутрішньо переміщених осіб, які потребують постійної домівки. З метою залучення фінансування плану та розроблення стратегії координації гуманітарної допомоги Асамблея пропонує провести тематичну міжнародну гуманітарну конференцію.

ПАРЄ вважає, що розробка українською владою стратегії для внутрішньо переміщених осіб має бути одним з пріоритетів нашої держави. Ці та інші рекомендації вміщено у резолюції, ухваленій після доповіді «Гуманітарні наслідки війни в Україні», у вівторок, інформує УНІАН. Також Київ закликали створити «державну програму допомоги родинам осіб, зниклих безвісти та затриманих під час війни в Україні, та родинам тих, хто утримується та перебуває у в’язниці в анексованому Криму та на території РФ у контексті війни». Окрім того — розробити, ухвалити та фінансувати державну програму психологічної допомоги військовим та цивільним, які страждають на посттравматичний стрес. «Слід розробити національний механізм компенсації цивільним жертвам, які були поранені, або родини яких були вбиті під час війни. Надати механізм для забезпечення права голосу для внутрішньо переміщених осіб», йдеться у резолюції.

Але найголовніше у цьому документі, як повідомила у Фейсбуку Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко (на знімку), що тут уперше згадується закон про реінтеграцію Донбасу, в якому Росію визнано агресором. За резолюцію проголосувало 56 депутатів, 10 утрималося. Жодного голосу проти. Як розповіли наші депутати, під час підготовки документа було враховано всі поправки від України. «Також пройшла наша поправка з вимогою, що РФ має виконувати всі попередні резолюції, які стосуються Криму і Донбасу. Символічно, що в день, коли в ПАРЄ лазили російські емісари, в нашій резолюції зафіксована вимога до РФ виконати всі попередні резолюції по правах людини в Криму і на Донбасі, по неприйнятності анексії і окупації», — написала Ірина Геращенко.

Що стосується російських емісарів, то про них Геращенко розповіла так: «Кулуарами ПАРЄ блукали два емісари Держдуми, поводили себе нахабно з журналістами, але на комітеті ad hoc (спеціальному і тимчасовому. — Ред.) кавалерійського наступу не вийшло, бліц не пройшов… Ми чітко стоїмо на позиції — якщо делегація РФ повернеться в ПАРЄ без передумов і виконання резолюцій, значить, європейські колеги мають розділити відповідальність за порушення Росією фундаментальних прав людини, за тортури і насильство. Це неприємно чути європейцям, але це дієво».

Росіяни, які не беруть участі у сесії, але продовжують роботу щодо повернення їхньої делегації до сесійної зали, також визнають, що їм не вистачає підтримки для скасування санкцій у ПАРЄ. Член української делегації Марія Іонова розповіла у Фейсбуку, що стала свідком телефонної розмови віце-спікера Держдуми РФ Петра Толстого, який скаржився на невдачу. «Неможливо швидко вирішити питання, склалася неприємна ситуація. А він (хтось із керівних учасників спецкомітету. — М. Іонова) не має права сприяти напряму, тому змушений був говорити загальними фразами. Ми сиділи тихо на комітеті, бо українці нас провокували, а ми не стали відповідати», — говорив Толстой». «Так, ми такі. Ми захищаємо свою країну», — підсумувала Іонова.

Але й Москва не планує відступати від агресивної політики. Ще до початку засідання комітету представники керівництва парламенту РФ заявили, що не мають наміру виконувати ухвалені щодо них рішення Асамблеї навіть після повернення до сесійної зали. Попри це в ПАРЄ є сили, які прагнуть повернення делегації РФ. «Те, що тут є бажання повернути Росію в багатьох, це правда, бо Росія сьогодні шантажує і грошима, не виплачуючи свій внесок до Ради Європи. Для всіх тих, хто пов’язаний з бюрократією РЄ, це проблема», — заявив в ефірі телеканалу «Прямий» член української делегації в ПАРЄ Олексій Гончаренко. Тому українська делегація нагадує, що ця організація існує для захисту цінностей, а не заробляння грошей, наголосив Гончаренко.

Фото зі сторінки у Фейсбуку І. Геращенко.