Два роки не звітує перед громадою сільський голова Медвежого Вушка Вінницького району. Громада з власної ініціативи скликала схід села. Його заплановано на 26 січня на 17-ту годину.

— Ми вимагаємо, щоб голова прозвітувала перед людьми з тих питань, що найбільше хвилюють людей, — каже один з активістів. — Насамперед про бюджет, про розподіл землі, про можливість відкриття дитсадка...

Ініціативна група підготувала оголошення, розмістила їх у людних місцях. Крім того, передала особисті запрошення кожному з 14 депутатів сільради, саме стільки їх налічується в селі. Такі само запрошення доставили керівникам району — головам Вінницької райради Сергію Сітарському та райдержадміністрації Михайлу Демченку. Першій, кому вручили його, була сільський голова Павліна Роздайбіда.

— Звичайно, я прийду на збори разом із депутатами і прозвітую за 2016-й і 2017 рік, — сказала «Голосу України» керівник громади Ведмежого Вушка. — А ось чи люди зберуться? Бувало, що навіть під музику не сходилися. Щоб скликати, музикантів наймали. Перед ким звітувати? Ми планували звіт на лютий нинішнього року. Хочуть раніше — я ж не проти.

Третє скликання поспіль очолює громаду Павліна Роздайбіда. Каже, її «розпинають» ті, кому чимось не догодила, кого не підтримали люди на виборах. Їхнє село поруч із Вінницею. Найболючішими є питання розподілу землі. «Дорікають, що не виділяю ділянок атовцям, — продовжує сільський голова. — У нас жодного вільного клаптика не залишилося земель запасу чи резерву. Колишній дитсадок належав науково-дослідній станції. Його переобладнали під житло для працівників. Місця для будівництва нового немає, та й кошти де взяти?..» Конкретно співрозмовниця так і не відповіла, чому не звітувала перед громадою.

— За нашою інформацією, за два останні роки сільський голова оформила земельні ділянки на себе, родичів, а людям каже, що землі немає, то як таке може бути, — продовжує активіст. — На сході села запитаємо в неї про це. Тут стільки вінницьких начальників отримали землю!

Голова Вінницької райради Сергій Сітарський підтвердив факт, що Ведмеже Вушко — єдине в районі село, де голова не прозвітувала перед громадою ні в минулому, ні в позаминулому році. «Письмово пропонували це зробити після того, коли люди зверталися до райради, — каже Сергій Сітарський. — Ми ж можемо тільки рекомендувати. Звіт керівника перед громадою — це вимога чинного законодавства. Хоча покарання за його невиконання не передбачено».

Співрозмовник уточнив, що знайде час узяти участь у зібранні у Ведмежому Вушку. За його словами, з цього села до районної ради надходить чимало скарг.

Як повідомили «Голосу України» телефоном з Ведмежого Вушка, одному з активістів, який організовував збори громади, вночі цеглою розтрощили автомобіль.

Вінницька область.