Офіційний курс гривні... зміцнюється?

А ціни на пальне і харчування у дитсадках ростуть

Зате «Антонов» — на висоті

Це перемога! Упевнена. Переконлива. І не будемо соромливо її замовчувати! Бо ж справді гордість переповнює! Національний банк України на середу минулого тижня зміцнив офіційний курс гривні... на 1 копійку — до 28,8648 грн за долар проти 28,8758, який був у вівторок. Про що одразу відзвітував на своєму сайті. Офіційний курс гривні до євро встановили на рівні 35,3565 грн проти попередніх 35,3411 грн. За 10 російських рублів у середу давали 5,1168 грн замість 5,0994 грн, що були напередодні.

Такі наші досягнення. А це доводить що? А те, напевно, що Нацбанк України хоч уже скоро рік як... без голови, але під орудою в. о. може досягти ще кращих результатів і нових висот! Аналітики й економічні експерти так і кажуть: «...Оскільки Яків Смолій уже є членом Правління НБУ, а нині виконує обов’язки голови, його затвердження на посаді вселяє впевненість у спадкоємності проваджуваної Нацбанком обережної монетарної політики...». А інвестиційні експерти додають, що не сьогодні-завтра призначений новий голова Національного банку зміцнить позиції України в переговорах із Міжнародним валютним фондом (МВФ), який уже, здається, махнув рукою і на нас, і на відсутність голови Нацбанку, і на наші реформи. Але процитуємо далі.

«Офіційне призначення може... зміцнити позиції України в намірі перезапустити співпрацю з МВФ», — вважають інвестиційні аналітики. А ми додамо, що хоч співпраця із найбільшим кредитором офіційно не припинялася, але ж формально зайшла у глухий кут через невдоволення МВФ нашими змінами. Коротше — грошей поки що не дають, бо імітація реформ... Певно, це наклепи...

У нас кажуть, для когось січень — місяць спаду ділової активності, а для когось навпаки. Тільки встигай змінювати цінники. Бензин завжди був благодатною темою. Скажемо, що за даними інтернет-ресурсів, автопальне дорожчає у всіх операторів. Якщо коротко і кількома словами, то висновок такий: можете і зекономити, і переплатити на одному літрі пального у межах чотирьох із половиною гривень. Усе залежить від оператора та марки бензину.

Це, так би мовити, інформація офіційна і з численних економічних та навколоекономічних інтернет-ресурсів. А ось дані, перевірені, що називається, власним гаманцем. Бензин А-95Е-50-Преміум Плюс на АЗС БРСМ поблизу Глевахи, що по Одеській трасі. 9 січня 1 літр коштував 22,99, 17 січня — 23,49, 24 січня — 23,99, 26 січня — 24,29. Навіть без калькулятора видно, що здорожчання найдешевшого бензину за кілька днів становить 2 гривні. Хоч там що, а вони, знай, підвищують. Причин — повторимо — жодних. Гривня зміцнюється, бензин дорожчає, а Антимонопольний комітет ознак змови не бачить.

Що ще вам розказати про січневий спад бізнес-активності? В українських дитсадках на 4—6 гривень на день подорожчало харчування, а батькам роздали нові платіжки, де вартість харчування дитинки за один день зросла до 25 гривень. Експерти це пов’язують із сумнозвісним рішенням Кабміну скасувати державне регулювання цін на соціальні продукти, що за підсумками минулого року зросли в середньому на 20—40%. Скасування держрегулювання прогнозовано призвело до підвищення вартості всіх харчових продуктів. А ще ситуація ускладнюється девальвацією національної валюти. Ніхто ж серйозно не сприймає оту заяву Нацбанку про зміцнення гривні на одну копійку. Та ще й на тлі її попереднього знецінення утричі, правда?!

Зате авіакомпанія «Авіалінії Антонова», якщо вас це хоч трохи потішить, відкрила представництво в американському Х’юстоні, що у штаті Техас. Про це повідомляється на офіційній інтернет-сторінці компанії. До того ж український «Руслан» став героєм американського серіалу Mega Machines. Радує, що наша авіація на висоті. А одним із перших замовлень авіакомпанії стала доставка супутника Al Yah 3 з Вашингтона в столицю французької Гвіани Каєнну, на замовлення космічної корпорації Orbital ATK.

Як відомо, авіакомпанія «Авіалінії Антонова» експлуатує найбільший у світі літак Ан-225, вантажопідйомністю 250 тонн.

І цим справді ми маємо пишатися!

Підсумовував Віктор БОНДАР.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.