Бойовики продовжують порушувати Мінські домовленості. За даними прес-центру штабу АТО, протягом доби (станом на ранок 29.01) на луганському напрямку окупанти активізувалися на Світлодарській дузі. Ворог з мінометів 120 мм та великокаліберних кулеметів декілька разів вів вогонь довкола Луганського. Міномети цього самого калібру противник застосував по наших позиціях неподалік Троїцького. На донецькому напрямку з гранатометів незаконні збройні формування обстрілювали опорні пункти сил АТО поблизу Широкиного.

Про останні події на передовій розповів боєць ЗСУ (місце дислокації — район Маріуполя): «Перемир’я доволі хитке, адже орки постійно провокують нас. Стріляють з різних напрямків. Снайпери працюють і вдень, і вночі. Пересуваємося по позиціях дуже обережно. Оскільки вони за нами спостерігають. Крім того, бойовики не відвели з передової важку техніку. Ми щодня чуємо, як вони її прогрівають. Танки та БМП у них завжди напоготові. У них — глибокі траншеї, вони добре окопані. Звідти і ведуть вогонь.

Окрім стрілецької зброї, використовують міномети та дуже часто бойові машини піхоти. Цієї ночі наші позиції обстріляли з гранатометів. На щастя, ніхто не постраждав. Нині тихо, є час зайнятися своїм побутом. Втрат особового складу немає, усі живі й здорові».

Як зазначили в штабі АТО, бойовики ОРДО не дають гарантій безпеки ремонтним бригадам, ставлячи під загрозу подачу газу і води тисячам людей у містах на лінії розмежування, а також екологічну ситуацію на тимчасово не підконтрольній Україні території Донецької області.

«Це стосується, наприклад, дамби шламонакопичувача 3-ї черги промислових відходів одного з коксохімічних виробництв, розташованої поблизу Новгородського. У разі руйнування греблі речовини, які зберігаються в шламонакопичувачі, а це феноли, фенольні сполуки, сірчана кислота, формальдегіди, нафтопродукти, смолисті речовини, нафталін, можуть потрапити до річок Кривий Торець і Сіверський Донець. З них подається питна вода майже на весь регіон. Крім того, ненадання гарантій на проведення ремонтних робіт робить неможливим введення в дію газопроводу ГРС на ділянці Мар’їнка — Красногорівка. Це нині, у зимовий період, ставить на межу виживання майже двадцять шість тисяч мешканців населених пунктів Мар’їнка і Красногорівка. Відсутність газу не дає запустити 13 газових котелень, подати тепло до 6 шкіл, 5 дитячих дошкільних закладів і будинків громадян», — зазначили в штабі АТО.