У комітетах
Верховної Ради

Заступник голови Комітету у закордонних справах, глава Постійної делегації Верховної Ради України в ПА ЄВРОНЕСТ Борис Тарасюк провів зустріч зі співпрезидентом ПА ЄВРОНЕСТ Маріаном Лупу та членом Постійної делегації парламенту Молдови в ПА ЄВРОНЕСТ Анатолієм Загороднім, повідомляє Інформаційне управління Верховної Ради.

Заступник голови Комітету у закордонних справах, глава Постійної делегації Верховної Ради України в ПА ЄВРОНЕСТ Борис Тарасюк (у центрі) під час зустрічі із співпрезидентом ПА ЄВРОНЕСТ Маріаном Лупу (крайній праворуч) та членом Постійної делегації парламенту Молдови в ПА ЄВРОНЕСТ Анатолієм Загороднім.

Фото Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.

У зв’язку з проведенням 12—13 лютого у Тбілісі засідань робочих органів ПА ЄВРОНЕСТ, депутати обговорили основні питання порядків денних постійних комітетів ПА ЄВРОНЕСТ та ad hoc Робочої групи з питань Угоди про асоціацію. Так, на засіданнях планується обмін думками, зокрема, щодо питань безпеки країн Східного партнерства та участі ЄС у розв’язанні конфліктів, співробітництва між ЄС та країнами Східного партнерства у сфері ядерної безпеки та енергоефективності, щодо прогресу, досягнутого в імплементації положень Угоди про асоціацію включно з поглибленою та всеохоплюючою зоною вільної торгівлі.
Під час зустрічі представники обох парламентів обмінялись думками щодо внутрішньополітичної ситуації в Молдові та Україні, а також обговорили основні зміни у виборчому законодавстві обох країн.

Наступним кроком, після надання летальної зброї, стане миротворчий контингент на Донбасі

Секретар Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Іван Вінник в ефірі одного з телеканалів прокоментував надання США Україні протитанкових ракетних комплексів Javelin.
«Три роки фактично пройшли шлях від того, що наші західні партнери не бачили участі Російської Федерації у війні на Донбасі до введення широкого кола санкцій, і, власне, ми почали рухатися далі, — сказав І. Вінник. — Військова допомога летальною зброєю зараз буде надана Україні. Наступний крок — миротворчий контингент, який де-факто виконуватиме функцію примушення до миру. Примушувати до миру будуть Російську Федерацію, яка здійснює збройну агресію проти України шляхом введення своїх регулярних підрозділів на нашу територію».
Коментуючи заблокування Опозиційним блоком ратифікації закону про деокупацію Донбасу, парламентарій запевнив, що ситуація розвиватиметься згідно з Регламентом. «Верховна Рада України зобов’язана розглянути постанову, запропоновану Опозиційним блоком», — наголосив І. Вінник. — Ми її розглянемо на найближчому засіданні через тиждень, я так розумію, вона не набере достатньої кількості голосів, адже 280 депутатів підтримали цей законопроект, і меншість, яка ні за яких умов би його не підтримала, сьогодні намагається і виконує завдання про його блокування».

Має запрацювати система електронних дозволів на вантажні перевезення

Голова підкомітету з питань оподаткування доходів фізичних осіб та страхових нарахувань на фонд оплати праці Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Роберт Горват на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив, що після його депутатського звернення до міністра інфраструктури, за ініціативи перевізників та учасників Асоціації міжнародних автомобільних перевізників, щодо критичної ситуації на ринку міжнародних вантажних перевезень, відбулись позитивні результати у сфері розподілу та видачі дозволів на міжнародні вантажні перевезення.
«Міністерство інфраструктури України підтримало нашу пропозицію та розпочало роботу над створенням системи електронної видачі та обліку разових дозволів на здійснення вантажних автомобільних перевезень, — повідомив Р. Горват. — Ця система допоможе зробити процедуру видачі зручною, прозорою та максимально прибере всі корупційні ризики. По суті, перевізник матиме можливість забронювати дозвіл на online-порталі й протягом визначеного терміну отримати оригінал бланку в пункті видачі дозволів, що дозволить бізнесу якісно планувати свою роботу».
Р. Горват також зазначив, що для впровадженням цієї електронної системи при міністерстві буде створено робочу группу.