Річка Стир та її притоки вище створу водозабору Рівненської АЕС використовуються для меліорації, виробничого та господарчого питного водопостачання, забезпечення водою системи технічного водопостачання енерговелета.

На знімку: річка Стир біля Вараша.

Результати багаторічних спостережень РАЕС за станом рівня води в річці Стир дали підстави зробити висновок, що простежується тенденція до постійного зниження рівня води по всій довжині русла річки. Ці зміни не так пов’язані з антропогенними чинниками, як є результатом модифікацій у природному середовищі, спричинених зміною кліматичних умов. Особливо критично це відчувається літніми та засушливими місяцями року. Так, влітку 2015-го через довготривалу посуху рівень води в річці знизився до критичної позначки, що створило загрозу зупинки роботи насосів насосної станції додаткової води та обмеження подачі води для підживлення системи технічного водопостачання РАЕС. Фахівці станції запевняють, що це не створює загрози для безпеки Рівненської АЕС, але може призвести до необхідності зменшення потужності енергоблоків.
Для швидкого реагування на природні коливання витрат води в річки Стир, враховуючи можливість повторення маловодних років, для забезпечення безперебійної роботи системи технічного водопостачання РАЕС Комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Рівненської області ухвалено рішення про необхідність будівництва гідротехнічної споруди (регулювального шлюзу). За словами начальника гідротехнічного цеху РАЕС Руслана Юсина, залізобетонна гребля з двома водопропускними отворами, оснащеними клапанними затворами, дасть змогу здійснювати регулювання рівнів води в річці.
Погодження від Рівненського обласного управління водних ресурсів та Державної служби України з безпеки на транспорті Рівненська АЕС отримала ще у 2016 році. Клопотання про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою на розміщення на межі Волинської та Рівненської областей додаткової регулювальної гідротехнічної споруди та на внесення змін до схем планування територій областей було подано до Волинських та Рівненських ОДА та облрад. На сьогодні отримано розпорядження Володимирецької райдержадміністрації про розроблення детального плану території.
Для поліпшення водогосподарської ситуації така гідротехнічна споруда, а саме — шлюз-регулятор, збудована та експлуатується на річці Горинь у селі Воскодави Гощанського району Рівненської області. Експлуатація шлюзу впродовж не одного року демонструє позитивну тенденцію у водному балансі в зоні впливу.
Також Комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Рівненській ОДА ухвалено своєчасне рішення щодо зменшення величини санітарних витрат у річці, а також про влаштування тимчасової переливної споруди із залізобетонних конструкцій з виконанням берегоукріплення річки Стир, якою вдалося створити штучний підпір річки й підвищити експлуатаційні позначки на період проходження критичного мінімуму водності в річці.
— Води річки Стир використовуються на РАЕС лише для поновлення втрат у системі оборотного технічного водопостачання, а не для охолодження реакторних установок. Зменшення обсягу витрат води в річці не становить загрози для безпеки електростанції, а гідропідпірна споруда аж ніяк не впливає на водний баланс річки чи екологічний стан у регіоні загалом, — запевняє заступник головного інженера РАЕС Федір Кислицин.

Вікторія ЛЕОНОВА,
керівник прес-центру Рівненської АЕС,
Олександра ЮРКОВА.
Фото надане авторами.