У харківському університеті міського господарства відкрили унікальну лабораторію, завдяки якій студенти зможуть опановувати сучасні енергоефективні й енергоощадні технології.
Нова навчально-наукова лабораторія «Систем керування електроприводами та електричних апаратів» містить вісім компактних стендів, обладнаних сучасною комп’ютерною, електричною і вимірювальною технікою провідної у світі французької компанії «Шнейдер Електрик». Для реєстрації випробувань використовуються сучасні цифрові вимірювальні прилади, цифрові осцилографи, лазерні датчики швидкості, датчики тиску води й повітря, теплові сенсори. За своєю спрямованістю та рівнем концентрації інтелектуальних систем і комп’ютерних технологій лабораторія є унікальною в Україні. Щорічно тут навчатимуться і підвищуватимуть кваліфікацію до 1000 студентів університету й 200 інженерів. Вони зможуть проводити майже 40 різних видів лабораторних робіт.
Протягом останніх років у Харківській області ведеться активна робота зі зміцнення науково-технічної бази навчальних закладів. Зокрема, створено новий астрономічний корпус у Каразінському університеті, відкрито лабораторію інформаційних систем в університеті залізничного транспорту, сучасний навчально-бібліотечний корпус у юридичному університеті, лабораторію 3D-систем у НТУ «ХПІ».