Не всі знають, що перед відомим боєм під Крутами ще були бої за станцію Бахмач. Український корпус на ранок 25 січня 1918 року нараховував тут 500 багнетів, а проти них наступали російські війська — 1300 багнетів. Оборонці Бахмача завдали значних втрат загонам Кудінського-Руднєва, зірвавши всі лобові атаки. Але наступного дня їм на допомогу прибув московський загін Берзіна з більш як 1000 багнетів. 27 січня український полк імені Дорошенка прийняв удар загонів Берзіна і вистояв. Та у ніч на 27 січня авангарди загону Муравйова вступили у рукопашні бої з козаками Куреня Смерті. Загинули командир полку імені Дорошенка та начальник оборони Бахмацького залізничного вузла. Після цього українські частини мусили відступити.

На знімку: сцена з вистави «Балада про Крути».

Фото прес-служби Чернігівської ОДА.

Тож цього року бої під Бахмачем належно згадали у самому Бахмачі — за воїнів України помолився настоятель Спаського храму УПЦ Київського патріархату отець Володимир Павлина, було організовано невелику реконструкцію бою.
До 100-річчя бою під Крутами у Чернігові проведено круглі столи, виховні години у навчальних закладах, молоді націоналісти пройшли маршем зі смолоскипами вулицями вечірнього міста. На території меморіального комплексу «Пам’яті Героїв Крут» громадська організація «Єдина родина Чернігівщини» відкрила перервану виставку «Блокпост пам’яті героїв Сіверщини», де показано зв’язок воїнів УНР та сьогоднішніх учасників АТО. Експозиція складається з ящиків з-під гранат, перетворених майстрами та художниками на скриньки загиблих героїв — з портретами, біографічними даними, особистими речами.
«Сподіваємося, що ця документальна виставка нагадуватиме жителям Чернігівщини про подвиг земляків. У скриньки ми вкладали не тільки речі близьких людей, а й теплі спогади про них. Це вже історія. І люди повинні знати своїх Героїв — і тих, хто загинув за незалежність України сто років тому, і тих, хто захищає її суверенітет сьогодні ціною власного життя», — наголосив голова ГО «Єдина родина Чернігівщини» Микола Шанський, він також — ідейний натхненник створення виставки.
Традиційно у день бою під Крутами до меморіального комплексу з’їхалися сотні людей. Відбулися літія за загиблими, що її відслужили два архієреї — митрополит Черкаський і Чигиринський Іоанн та архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, виступи народних депутатів Віктора Кривенка, Ігоря Мосійчука, Дмитра Линька, проведено концертну програму, підготовлену артистами Чернігівського обласного філармонійного центру концертних програм.
Ще в день пам’яті Героїв Крут було погашено конверт з оригінальною маркою, працювали нові виставки. А у столичному театрі імені Івана Франка чернігівські артисти — їх було задіяно аж 120 — представили виставу до 100-річчя бою. Сценаристу Анатолію Покришню, зокрема, вдалося встановити прізвища паламаря та священика з села Печі, які після бою під Крутами не побоялися з належними почестями поховати вбитих захисників України.

 

ТИМ ЧАСОМ

Батурин започатковує «Шаблю»

Фестиваль з такою назвою планує запровадити Батуринська ОТГ. Проект проведення військово-патріотичного фестивалю «Шабля» вийшов у фінал конкурсу проектів «Малі міста — великі враження», який проводить Міністерство культури України.
Передбачається, що фестиваль буде триденним, з організацією локацій просвітницького характеру на об’єктах Національного заповідника «Батурин — гетьманська столиця», з фільмами про героїв російсько-української війни та дебатами щодо державотворчих процесів та міжнародної політики. Будуть і «гаряче крісло» для відомих особистостей, практичні заняття поводження зі зброєю, тактика ведення бою на місцевості, танці з шаблями та концерт.
Як розповіла генеральний директор заповідника Наталія Реброва, девізом фестивалю стануть слова гетьмана Івана Мазепи: «Же през шаблю маєм право!»

Василь ЧЕПУРНИЙ.