Добре розпочався рік для медичної галузі Славутського району. Там спільними зусиллями влади, добродійників та медиків відкрили аж три медичні об’єкти: капітально відремонтовані відділення невідкладної допомоги та детоксикації Славутської центральної районної лікарні та амбулаторія загальної практики — сімейної медицини у мікрорайоні Сонячний. Понад чотири тисячі славутчан проживає в молодому та перспективному районі. Потреба в забезпеченні його жителів якісною первинною медициною існувала давно. І ось нарешті одне з комунальних приміщень, що раніше було молочною кухнею, перетворили на амбулаторію загальної практики — сімейної медицини.

Гроші на ремонт шукали з різних джерел. Майже 250 тисяч надійшло з держбюджету, ще 49 тисяч — з міської скарбниці. За словами очільника Хмельницької ОДА Олександра Корнійчука, це вдалий початок, адже нинішнього року в області планують збудувати 27 нових амбулаторій. А загалом кількість таких закладів на теренах краю має сягнути 170.

Капремонт провели і у приміщенні терапевтичного корпусу № 2 Славутської ЦРЛ (на знімку). Там запрацювали два оновлені відділення: детоксикації та невідкладної допомоги. Кабінети, оглядова, травмпункт, палати для хворих мають нове обладнання.

Медики запевняють, переоснащене відділення докорінно змінить можливості та підходи до надання невідкладної допомоги.

Зміниться і життя тринадцяти жителів міста Славута та району, які залежать від складної процедури — гемодіалізу. Раніше вони змушені були користуватись послугами відповідного відділення в сусідньому райцентрі. А тепер зможуть отримувати якісне лікування у відділенні детоксикації своєї ЦРЛ. Адже там установили чотири апарати штучної нирки. Їхня вартість становить понад п’ять мільйонів гривень. Ці гроші надали меценати. А ремонт приміщення та закупівлю решти обладнання профінансували з міського та районного бюджетів. Загалом це більш як півмільйона гривень. Такі кошти з’явились завдяки фінансовій децентралізації. У результаті суттєво зменшилося навантаження на гемодіалізне відділення Шепетівської лікарні, яке досі працювало в три зміни. Медики сподіваються, що в найближчій перспективі вдасться встановити ще два апарати штучної нирки, що дають змогу обслуговувати хворих із Нетішина.

Медичні новації в Славутському районі — це перші цьогорічні заходи, що заплановані в галузі охорони здоров’я краю. Загалом в області на утримання медичної галузі виділили 1,2 мільярда гривень. Крім цього з Державного фонду регіонального розвитку за три останні роки надійшло для медичних об’єктів Хмельниччини понад 65 мільйонів.

Під час відкриття амбулаторії очільник області вручив медикам сертифікат на електрокардіограф. А апарат моніторингу пацієнта та холодильник отримали відділення детоксикації та невідкладної допомоги.

Хмельницька область.

Фото надане автором.