...і на чолі загону Січових стрільців бився за Україну

Василь Вишиваний — це ім’я мало кому відоме в Україні. А воно, безумовно, варте уваги. Річ у тім, що за псевдо Василь Вишиваний стояв нащадок елітної австрійської династії Вільгельм Габсбург, котрий очолив загін Січових стрільців і став героєм українського визвольного руху. Він добре вивчив нашу мову, як солдат обстоював землі нашої держави, як дипломат лобіював інтереси України в Австро-Угорщині. І під час національно-визвольних змагань 1917—1920 років, і пізніше, коли перебував у підпіллі. Цього йому не пробачила радянська влада. У 1947-му Василя Вишиваного було заарештовано й страчено в Лук’янівській тюрмі.

На знімку: портрет Василя Вишиваного, австрійського ерцгерцога Вільгельма, на обкладинці книжки.

Ім’я та доля Василя Вишиваного стали ближчими для сучасної України — завдяки роману «Охайні прописи ерцгерцога Вільгельма», який створила письменниця зі Львова Наталка Сняданко.
Вона розповіла у Рівному під час презентації книжки:
— Кілька років тому до мене звернувся австрійський режисер, який вирішив знімати в Україні документальний фільм про Вишиваного. Я допомагала йому з перекладами і мусила перечитувати матеріали, пов’язані з персонажем, зокрема і монографію історика Тімоті Снайдера «Червоний князь». Є багато цікавих документів, але, як не дивно, художньої прози про Василя Вишиваного немає. А тут стільки можливостей — і на книжку, і на фільм! Отак і почав народжуватися роман.
У виданні цікаве співвідношення історичної правди та домислу. Події до 1947 року — історично правдиві, взяті з архівів, а після 1947-го, коли Вільгельма Габсбурга розстріляли, починається художній домисел. І герой опиняється в радянському Львові, одружується, виховує сина й онуку, пробує навіть пристосуватися до радянської дійсності, але змиритися з нею ніяк не може. А чим завершується сюжет, знатиме той, хто прочитає роман.

Євген ЦИМБАЛЮК.
Фото автора.

Млинів Рівненської області.