Рішення США надати Україні оборонну летальну зброю є потужним сигналом агресору, що Україна не сама. На цьому наголосив міністр оборони України Степан Полторак під час нещодавньої зустрічі з міністром оборони США Джеймсом Меттісом.

Своєю чергою начальник Генерального штабу ЗСУ Віктор Муженко раніше заявив, що американські протитанкові системи Javelin прибудуть до України протягом двох-п’яти місяців.

ПТРК Javelin отримають найбільш навчені підрозділи ЗСУ, вважає директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express, військовий експерт Сергій Згурець. До них, за його словами, належать сили спеціальних операцій, десантно-штурмові війська. Однак перед тим як Вашингтон передасть техніку Києву, українські оператори пройдуть навчання, а потім закінчать курси на тренажерах з бойовими пусками. «Після цього можна буде говорити про те, що українські підрозділи можуть ефективно застосовувати американську зброю. Така сама процедура була з безпілотними комплексами Raven», — зазначив Сергій Згурець.

Директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак вважає, що Javelin — це суто психологічна допомога. Це сигнал, що американці вирішили «робити з України буфер між Заходом і Росією трохи сильніший, ніж він був». Аналітик повідомив, що, крім протитанкових комплексів, ЗСУ одержать катери для Військово-морських сил і, можливо, американські системи виявлення. На думку Бадрака, Javelin створили передумову переходу України з партнера у союзника США.

Той факт, що в Україні буде більше сучасної зброї, чудовий. Але головне не це, а стратегічна й оперативна можливість експлуатації цих засобів. Про це пише у своєму листі, адресованому вищому військовому керівництву нашої країни, британський офіцер Ген Грант, який тривалий час пропрацював радником міністра оборони України. Тези звернення було написано їм ще два роки тому,  стосувалися вони реформування ЗСУ в контексті реальних загроз з боку Росії. Оприлюднити експертні висновки

Гранта спонукало рішення Вашингтона надати летальну зброю Києву. Грант вважає, що нещодавня згода Сполучених Штатів на поставки оборонного озброєння створює «атмосферу злочинної безпечності в країні серед військового керівництва держави», і в цьому він та деякі інші радники вбачають стратегічну небезпеку.

Британський військовий аналітик пише про підготовку Кремля до великої війни, «а це означає, що Україна не зможе уникнути нападу й стане головною метою». І до такого розвитку подій треба готуватися, розбудовуючи свої Збройні Сили не за старими радянськими лекалами, а роблячи їх максимально мобільними й гнучкими з ефективною системою управління.

Цю точку зору поділяє й директор ЦДАКР Валентин Бадрак. За його словами, дуже важливо створити нову парадигму творення нашої армії. «Нині потрібно переходити до моделі професійної армії, невеликої за кількістю, мобільної і дуже серйозно оснащеної високотехнологічними системами, бойовими платформами», — переконаний експерт.

До речі, Генштаб вніс до списку потреб української армії 800 сучасних протитанкових ракетних комплексів вітчизняного виробництва (КБ «Луч») типу «Стугна» (на знімку) і «Корсар». А це означає, що ці зразки ОВТ внесено до держоборонзамовлення і після його виконання їх передадуть військам.

Фото з відкритих джерел.