У понеділок перед вильотом до Ватикану президент Туреччини Реджеп Ердоган провів в Анкарі прес-конференцію, на якій прокоментував воєнну операцію «Оливкова гілка», що триває з 20 січня на півночі Сирії. За його словами, з початку її проведення нейтралізовано 965 терористів. Ердоган визнав, що й турецька армія зазнає втрат у боях в районі Афріна. До понеділка їх кількість становила 9 осіб.

 

Особливо тривожною для Анкари стала загибель 5 членів танкового екіпажу на північному заході Сирії. За словами президента, військові фахівці ретельно розслідують обставини їхньої загибелі й з'ясовують, з якої зброї і чийого виробництва було підбито турецький танк Leopard німецького виробництва. «Є певні наробітки, припущення. Однак необхідно дочекатися точних результатів. Незалежно від того, яка країна передала терористам цю зброю, висновок говорить сам за себе: держава, яка озброює терористів, діє з ними заодно», -- наголосив Ердоган. Він пообіцяв журналістам повідомити про результати розслідування громадськості.

 

А турецька газета Hurriyet з посиланням на власні джерела у військовому відомстві вже повідомила, що танк було підбито із протитанкового ракетного комплексу 9М113 «Конкурс» російського виробництва. За її даними, 1 лютого таку само ракету було випущено по турецькій провінції Хатай. А раніше турецьке інформаційне агентство «Анадолу» повідомило, що турецькі військові перехопили вантажні машини з російським озброєнням -- гранатометами РПГ-7, переносними зенітними ракетними комплексами «Фагот» і «Конкурс», автоматами Калашникова й боєприпасами калібру 7.62-мм). Вони прямували до Афріна в розташування терористів.

 

Офіційна турецька влада поки що не підтверджує, але й не спростовує цю інформацію. Але ЗМІ Туреччини вже почали гадати: якщо підтвердиться, що танк було підбито зі зброї російського виробництва, то чи наважиться Анкара прямо обвинуватити Москву в озброєнні терористів, з якими ведуть бої турецькі військові.

 

Напевно, Москва у відповідь заявить, що ці протитанкові комплекси терористи «придбали в одному з Воєнторгів». Але замовчуватиме, хто їх відчинив після вторгнення в Сирію російських військових. Електронне видання newsturk проаналізувало публікації у турецьких ЗМІ про ці події і походження зброї, від якої загинули члени екіпажу підбитого танка. І зазначило, що слова «Росія, російська» дедалі частіше з'являються в інформаціях і статтях, присвяченим подіям в Афріні. Турецькі ЗМІ постійно повідомляють про нові атаки російських і урядових військ на цей регіон, хоча, згідно з «астанинськими угодам», за цю зону й за опозиційні сили Сирійської визвольної армії відповідальна саме Туреччина.

 

Під час прес-конференції Реджеп Ердоган категорично відкинув імовірність будь-якої форми діалогу з президентом Сирії Башаром Асадом. «Особа, чиї дії призвели до загибелі мільйонів людей, не може сприйматися як політична фігура», -- заявив президент Туреччини. Але поки що не пояснив, якими будуть відносини Анкари з тими, хто підтримує режим Башара всіма правдами й неправдами.

 

Олександр БІЛИК.

 

Голос України