Молодих не турбують пенсії: все життя у них ще попереду, планів, сил та ілюзій повно, тож і не тривожаться вони поки що за своє майбутнє. Вони ще встигнуть «переформатуватися». Інша річ — ті, кому вже трохи за 40. Вони пережили буревії та безробіття перебудови, складнощі економічного становлення юної держави, кілька фінансових криз, ще й дві революції на додачу. А тепер, як кажуть, «пенсія — на горизонті», а трудова книжка має суттєві пробіли (бо не завжди щастило знаходити офіційну роботу із «білою» зарплатою). А перед очима — ще й злиденна бідність нинішніх пенсіонерів... 
Чого ж чекати 40—50-літнім на старості — за 10—20 років — згідно з пенсійною реформою? З проханням розтлумачити пенсійні нововведення до редакції звернулися читачі. Ось деякі з їхніх запитань:

1. Поясніть, будь ласка, як вираховуватиметься пенсійний стаж? Яким буде мінімальний страховий стаж?
У законодавстві стаж, який дає право на призначення пенсії, називається страховим, тобто це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачено страхові внески в сумі, не меншій за мінімальний страховий внесок. При цьому до страхового стажу зараховують трудовий стаж, підтверджений відповідними документами (трудовою книжкою, довідками з місць роботи претендента на пенсію). Страховий стаж обчислюється в місяцях. Неповний місяць роботи зараховується до страхового стажу як повний місяць за умови, що сума сплачених за цей місяць страхових внесків з урахуванням сум страхових внесків, сплачених виходячи з мінімальної заробітної плати, є не меншою, ніж мінімальний страховий внесок. Тобто не менше 819,06 грн (22 відсотки від встановленої мінімальної заробітної плати).
Загалом для призначення мінімального розміру пенсії за віком треба мати страховий стаж чоловікам — 35 років, жінкам — 30. Сьогодні ж мінімальний страховий стаж для призначення пенсії за віком на загальних умовах становить для всіх 25 років. А кожного наступного року він збільшуватиметься до максимально встановлених розмірів для чоловіків і жінок на один рік. До 2028-го він досягне свого максимального розміру — 35 років.
Варто зазначити, що з  1 січня 2028-го за наявності 40 і більше календарних років страхового стажу пенсія призначатиметься незалежно від віку. Тобто її може бути призначено до досягнення людиною 60 років.
2. Чи правда, що час навчання у вищих навчальних закладах, служба в армії та відпустка по догляду за дитиною віднині не входитимуть у трудовий стаж?
Ні, неправда. До страхового стажу (до речі, до нього зараховується весь трудовий) входить, зокрема, час декретної відпустки, відпустки по догляду за дитиною, військова служба, навчання у вищих і середніх спеціальних закладах, період безробіття, протягом якого особа отримувала допомогу з безробіття (крім одноразової її виплати для організації підприємницької діяльності) та матеріальну допомогу у період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації. Повний перелік видів трудової діяльності, які зараховуються до стажу, зазначено в статті 56 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Сергій ДЕМСЬКИЙ.

ДАЛІ БУДЕ.