На думку голови підкомітету з питань євроатлантичного співробітництва та євроінтеграції Комітету Верховної Ради в закордонних справах Світлани Заліщук, у нашій країні необхідно оперативно ухвалити закон про гуманітарне розмінування. На цьому вона наголосила під час візиту до Хорватії урядово-парламентської делегації України в складі народних депутатів, представників Міністерства оборони, Міністерства з питань тимчасово окупованих територій, Державної служби з надзвичайних ситуацій, представників дипломатичних установ. Захід відбувся за підтримки ОБСЄ для того, щоб перейняти вже наявний досвід.

За результатами візиту Світлана Заліщук заявила, що невідкладне ухвалення закону про гуманітарне розмінування дасть змогу імплементувати міжнародні стандарти в українське законодавство. Водночас вона зауважила: «Досвід Хорватії свідчить, що розмінування може тривати понад 20 років після завершення конфлікту, з огляду на масштаби забруднених територій». Під час візиту українські парламентарії переконалися, що ця країна може слугувати прикладом ефективного правового врегулювання всіх процесів, а також міжвідомчої координації. Одним із найбільших досягнень у цій царині є створення Хорватського центру розмінування, який виконує функції з координації та контролю протимінної діяльності, а також сприяє налагодженню ефективного міжнародного співробітництва.

«Розмінування — це також питання мільярдів доларів з бюджету України та від донорів. Тому інструменти парламентського та громадського контролю за інфраструктурою розмінування будуть ключовими», — підкреслила Світлана Заліщук. Під час візиту парламентарій зустрілася з Прем’єр-міністром Хорватії, а також разом із колегами взяла участь у низці інших зустрічей. Українська делегація обмінялася досвідом з представниками міністерства оборони Хорватії, відвідала штаб-квартиру Хорватського центру протимінної діяльності, ознайомилася з проектами біля міста Сісак та роботою тестового полігона.

Результатом візиту стало формулювання рекомендацій для України щодо правового регулювання всіх питань, зокрема й пов’язаних зі створенням закону, який забезпечить вищу якість та ефективність розмінування.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.