Несподіваний вихідний отримали держслужбовці Португалії. Прем’єр-міністр країни Антоніу Кошта підписав указ про оголошення 13 лютого нинішнього року святковим днем.

Уряд приурочив його до свята Карнавалу. Воно не входить до переліку свят, затверджених на державному рівні. Але в документі, оприлюдненому в ЗМІ, зазначено, що в країні існує давня традиція організації дійств у такі дні. Тому урядовці вирішили піти назустріч державним чиновникам. Що стосується власників приватних підприємств, то вони приймають рішення на свій розсуд — надавати вихідний працівникам, чи ні. 

Однак не всі однозначно поставилися до такого рішення прем’єра, оскільки торік, під час передвиборної кампанії, перебуваючи у портовому містечку Торреш Ведраш, він обіцяв у разі перемоги проголосити Карнавал державним святковим неробочим днем…

А наразі вихідний одержали лише держслужбовці. «Кошта забув про свою обіцянку, — прокоментувало рішення прем’єра одне з португальських видань.

Ніде в країні не святкують так пишно Карнавал, як на острові Мадейра. В нинішньому році святкові заходи тут триватимуть тиждень (7—14 лютого). Регіональний уряд виділив майже 300 тисяч євро на їх проведення і відзначення учасників. Центром святкування є місто Фуншал. Саме на Мадейрі привертають увагу карнавальні паради дітей, які виходять у масках. А чого варте свято кумів, наприкінці якого спалюють лялькові постаті куми і кума? Вважається, що після цього в громаді спаде напруга у стосунках між людьми.

Одне з місцевих прислів’їв  закликає: «Не сумуй, бо є Карнавал!». «Під час Карнавалу ніхто ні на кого не ображається!» — такі слова могли б стати девізом свята. Їх можна прочитати на плакатах. До речі, під час Карнавалу критики на владу з уст учасників лунає достатньо, зрозуміло, в жартівливій формі — у піснях, віршованих рядках, театральних сценках тощо. Яскравою є карнавальна хода та інші дійства також у містах Лоле, Овар, Торреш Ведраш, Фамалікао тощо.

Утім, не скрізь Карнавалу надають великого значення. Наприклад, у місті Брага, що на півночі країни, у переліку заходів, оприлюднених на сайті муніципалітету, карнавальна хода взагалі не значиться.

Брага.