Американська компанія «SpaceX», що належить відомому винахіднику Ілону Маску, успішно запустила унікальний ракетоносій Falcon Heavy з космодрому імені Джона Кеннеді на мисі Канаверал, штат Флорида (США).

Це був тестовий запуск першої ракети, що здатна доставити людей на Марс. У ході випробування на еліптичну орбіту, що простягається від Сонця до Марса, був відправлений особистий автомобіль Маска — червоний «Тесла Роудстер» з манекеном за кермом й написом «Не панікувати!» на панелі. «Автомобіль віддалиться від Землі приблизно на 400 мільйонів кілометрів і летітиме зі швидкістю 11 кілометрів на секунду. За нашими оцінками, він перебуватиме на цій орбіті кілька сотень мільйонів років, можливо, навіть більше мільярда років», — розповів Маск на брифінгу в понеділок.

Запуск був загалом успішний, хоча одна з трьох ракет, які мали приземлитися, впала в океан. За попередньою версією, третій блок першого ступеня Falcon Heavy розбився через нестачу пального. Частина Falcon Heavy із електрокаром залишила орбіту Землі і попрямувала до пояса астероїдів.

До речі, участь у підготовці епохального запуску Falcon Heavy брала компанія «Авіалінії Антонова». Як інформує Посольство України в США, українська компанія надала літак Ан-124-100 «Руслан» для перевезення складових ракети. «Мова йде про частину головного обтічника ракети з габаритами, які здатний вмістити тільки такий потужний вантажний літак, як український «Руслан», сказано в повідомленні.