У Болгарії, яка головує в Євросоюзі, зі схваленням зустріли повідомлення про те, що Єврокомісія ухвалила у вівторок Стратегію по шести країнах Західних Балкан — Албанії, Боснії і Герцеговині, Косово, Македонії, Сербії, Чорногорії. Президент РБ Румен Радев і прем’єр-міністр Бойко Борисов привітали прийняття цього документа, в якому, за словами глави Болгарської держави, намічається стратегічна мета з приєднання важливого європейського регіону до ЄС.

Прем’єр Болгарії зазначив, що Стратегія ЄК «категорично декларує бажання Європи розвиватися як континент стабільності, безпеки й процвітання. Шести країнам і їхнім народам відкривається європейська перспектива та дано ясне послання, що вже в 2025 році ті, хто з них буде готовий, стануть членами Європейського Союзу. Болгарський уряд надасть їм підтримку в процесі підготовки до членства в ЄС».

В офіційній заяві МЗС Болгарії наголошується, що в цьому важливому для Європи і Західних Балкан документі знайшла своє місце й низка ідей, запропонованих Болгарією. По-перше, в ньому визнається стратегічне значення регіону для Європи. «Саме тому ми докладали зусиль, щоб повернути регіон до порядку денного ЄС після зустрічі у верхах у Салоніках в 2003 році. А зараз Болгарія вперше збере всіх лідерів Європи й Західних Балкан у травні, щоб разом швидко просуватися до спільної мети», —зазначається у заяві МЗС РБ. По-друге, для всіх шести країн відкрито ясну перспективу й навіть названо терміни їх можливого приєднання до ЄС за проведення рішучих реформ у ключових галузях політичного, економічного й суспільного життя. По-третє, це ініціатива зі скасування роумінгу між ЄС і країнами Західних Балкан.

Важливо відзначити, що Єврокомісія запропонувала шість флагманських ініціатив, які мають посилити співробітництво в низці сфер і підтримати процес змін на Західних Балканах. Це — правова держава, безпека й міграція, соціально-економічний розвиток, взаємозв’язок секторів транспорту й енергетики, цифрова стратегія, повне примирення й добросусідство. У рамках цих ініціатив намічено конкретні заходи на період 2018—2020 років.

У Єврокомісії добре розуміють, що для ефективної реалізації стратегії по Західних Балканах необхідно адекватне фінансування. Тому ЄК пропонує поступово збільшувати аж до 2020 року фонди з розділу інструмента допомоги для підготовки до вступу.

На поточний рік для цього вже передбачено пакет в 1,07 млрд євро. Раніше на період 2007—2017 років виділялася сума в 9 млрд євро.

І вже в середу єврокомісар з питань розширення й політики сусідства Йоганесс Ган прибув з візитом до Белграда. З керівництвом Сербії він проведе переговори про приєднання країни до Євросоюзу, у центрі яких буде поновлення діалогу між Белградом і

Приштиною, подальше налагодження двосторонніх відносин між ними. З Белграда єврокомісар вирушить до Подгориці, аби особисто впевнитися, що реформи в країні відбуваються із необхідними темпами. Саме Сербія і Чорногорія вважаються головними кандидатами на приєднання до Європейського Союзу в 2025 році.