У Клубі виноградарів Прикарпаття обговорили можливість виходу виноробів Івано-Франківщини на європейські ринки. Область ще за правління Австро-Угорщини славилася своїми винами. Традиції виноградарства та виноробства стали актуальними в нинішніх умовах, коли внаслідок зміни клімату тут стає щораз тепліше. На багатьох територіях, а особливо пологих ділянках Дністровського каньйону, на південно-східних та південно-західних схилах річки, ще збереглися характерні нарізи. Це територія Галицького, Городенківського та Рогатинського районів.

На знімку: мешканка міста Городенки Мирослава Романюк вирощує виноград, грона якого сягають трьох кілограмів.

Однією з умов просування українського продукту на зарубіжні ринки є дотримання, в рамках підписання Угоди про асоціацію з країнами ЄС, правового простору, а зокрема системи захисту географічних зазначень в Україні.
Презентував проект виноградарям Прикарпаття «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні» Дарко Якшич, фахівець у галузі розробок та реалізації аграрної політики зі створення європейських моделей систем географічних зазначень у Сербії та Чорногорії. Він розповів, як зробити впізнаваною експортовану з України продукцію.
18 лютого в Івано-Франківську учасники Клубу виноградарів проведуть уже восьму дегустацію вина власного виробництва. Такі зустрічі не тільки гуртують виноградарів, а й дають поштовх для розвитку.

Фото автора.