На 14 лютого заплановано консультації представників Міністерства освіти України та угорської національної меншини Закарпаття, під час яких буде обговорено основні позиції щодо реалізації Закону «Про освіту», повідомив заступник глави МЗС України Василь Боднар за результатами візиту в Закарпатську область. 

На знімку: під час короткого коментаря для преси — Василь Боднар (ліворуч) і Левенте Модьор з перекладачем.

Фото прес-служби Закарпатської ОДА.

«Цей діалог буде розвиватися з урахуванням позицій угорської громади для їх імплементації  у новий закон про середню освіту. Діалог між Україною та Угорщиною повернувся в русло дружньої співпраці», — цитує прес-служба ОДА В. Боднара.

Після переговорів української та угорської урядових делегацій на чолі з В. Боднаром і заступником міністра зовнішньої економіки та закордонних справ Угорської Республіки Левенте Модьором, які відбулися в Ужгороді, заступник українського міністра наголосив, що було домовлено: «Без узгодження з представниками угорської нацменшини в системі освіти не відбуватимуться зміни. Це дуже перспективний підхід, і ми сподіваємося, що на переговорах, які відбудуться вже наступного тижня, остаточно зможемо закрити суперечливі питання».

Окрім мовного, сторони обговорили також питання започаткування спільного прикордонного контролю, розвиток прикордонної інфраструктури та транскордонної співпраці. У Твіттері В. Боднар написав: «З обережним оптимізмом можна сказати, що тривалі переговори з угорською стороною завершилися узгодженням ключових позицій… крок по кроку до нормальності».

У зустрічі, крім заступників міністрів зовнішньополітичних відомств двох країн, участь також узяли заступник державного секретаря Міністерства зовнішньої економіки Угорщини Жолт Чутора, Надзвичайний і Повноважний Посол Угорської Республіки в Україні Ерно Кешкень, Генеральний консул Угорської Республіки в місті Ужгороді Йожеф Бугайла, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Угорській Республіці Любов Непоп та інші офіційні особи. 

Ужгород.