Тим, хто цього року планує відпочивати на адріатичних курортах Чорногорії, слід знати, що проживання в готелях, обіди в ресторанах і кафе стануть дорожчими. 

Це пов’язане з набуттям чинності рішенням уряду про підвищення розміру ПДВ із 19 до 21 відсотка.

Як заявив голова комітету з туризму Торгово-промислової палати Чорногорії Драган Іванчевич, це призведе до спаду туристичного потоку з-за кордону.

Рішення уряду називають антитуристичним і в чорногорському об’єднанні власників готелів та ресторанів, оскільки вони змушені будуть переглянути ціни вбік підвищення. Його голова Жарко Радулович закликав їх робити це коректно, щоб не звести нанівець привабливість Чорногорії як туристичного напряму.

Але для тих, хто має можливість і звик відпочивати в п’ятизіркових готелях, є приємна новина: уряд Чорногорії вирішив для них знизити ставку ПДВ до 7 відсотків. Цей захід має стимулювати будівництво нових таких готелів, яких зараз у країні дуже мало.

Але й тут виникає питання: чи не скористаються їх власники можливістю заробити на закордонних гостях і залишать ціни на старому рівні або навіть підвищать за компанію з дешевшими готелями?