Парламентська хроніка

Ранкове засідання 8 лютого


Відкриваючи пленарне засідання, Голова Верховної Ради Андрій Парубій нагадав, що саме 8 лютого 1994 року Україна підписала рамковий документ програми НАТО «Партнерство заради миру». «З того дня фактично розпочався шлях України до НАТО. У цьому документі сказано: «Це партнерство започатковується як вираз спільної переконаності в тому, що стабільність і безпека в Євроатлантичному регіоні можуть бути досягнуті лише шляхом співробітництва і спільних дій». 

Олександр Співаковський, Тетяна Ричкова, Сергій Березенко.

 

Віктор Кривенко, Павло Кишкар, Сергій Рудик.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

«Це був перший крок на шляху до НАТО», — сказав він та підкреслив, що саме нинішній склад парламенту ухвалив стратегічне для України рішення про вступ до НАТО. «Це закон для нашої безпеки, особливо в час відбиття російської агресії», — наголосив Андрій Парубій та висловив переконання, що ми цей шлях завершимо і Україна буде в НАТО.

Перейшовши до питань порядку денного, парламентарії розглянули урядовий законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення вимог законів, спрямованих на створення безперешкодного доступу для осіб з інвалідністю до будівель і споруд (№ 6536). Заступник міністра соціальної політики Наталія Федорович зазначила, що відповідно до Закону «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» та Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю Україна взяла на себе зобов’язання вживати конкретних заходів для усунення будь-яких перешкод, що утруднюють або унеможливлюють доступ осіб з інвалідністю до споруд, транспорту, а також до інших об’єктів. Однак сьогодні значна частина будівель, споруд та об’єктів залишаються непристосованими до потреб осіб з інвалідністю. Щоб виправити цю ситуацію, пропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, законів «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні»,

«Про основи містобудування», «Про архітектурну діяльність» і «Про регулювання містобудівної діяльності», які посилюють вимоги щодо забезпечення доступності будівель для осіб з інвалідністю. За її словами, пропонується збільшити відповідальність посадових осіб за недотримання будівельних норм аж до позбавлення їх права обіймати відповідні посади та займатися певною діяльністю, а також шляхом накладення штрафів на головного архітектора, головного інженера проекту та відповідальних за технічний нагляд посадовців до шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідаючи на запитання народного депутата Олега Мусія, чи стосуватимуться ці вимоги старого, непристосованого житла, Наталія Федорович повідомила, що в законопроекті йдеться про проекти будівництва, реконструкції та капітального ремонту всіх споруд. «Законопроект також передбачає проведення обов’язкової паспортизації усіх будівель, щоб ми знали, які зміни потрібно зробити, щоб створити сприятливі умови для людей з інвалідністю», — повідомила заступник міністра.

Голова Комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО та людей з інвалідністю Олександр Третьяков зазначив, що всі розуміють об’єктивні проблеми з адаптацією старого житла, однак неприпустимо продовжувати ганебну практику будівництва нового житла, яке не пристосоване для осіб з інвалідністю. «Має бути визначена чітка відповідальність за його доступність, починаючи від створення проекту та закінчуючи введенням будівлі в експлуатацію», — підкреслив він.

Під час обговорення також зверталася увага, що пандусами користуються не тільки особи з інвалідністю, але й щодня їх потребують мами з дитячими візками.

Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко звернув увагу на відсутність у сесійній залі значної кількості народних депутатів, що загрожує результативному голосуванню за цей та інші важливі законопроекти. «Учора достроково закрилося засідання через те, що понад 50 народних депутатів полетіли на Молитовний сніданок до США, замість того, щоб піти на сніданок до простих українців і подивитися, чи є у них чим снідати, обідати та вечеряти», — заявив він та закликав опублікувати в «Голосі України» список відсутніх на пленарних засіданнях народних депутатів та не нараховувати їм зарплату за час, коли вони були відсутні в парламенті.

Однак, зрештою, законопроект № 6536 було ухвалено в першому читанні — «за» проголосував 241 народний депутат.

У цілому ухвалено законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо захисту житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа (№ 5045).

Натомість у цілому законопроект про внесення змін до Закону «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» (щодо надання притулку бездомним особам, № 3833) ухвалити не вдалося. Перший заступник голови Комітету з питань прав людини, національних меншин Валерій Пацкан повідомив, що за цими змінами бездомні та інші особи, які не мають постійного місця проживання, мають реєструватися за адресою відповідної спеціалізованої установи, закладу соціального обслуговування та соціального захисту. На думку авторів законопроекту, це дозволить поліпшити надання адміністративних та соціальних послуг бездомним особам.

Однак під час обговорення народний депутат Роман Семенуха («Самопоміч») висловив застереження, що ці реєстри можуть бути використані для фальсифікації виборів. Тож попри запевнення Валерія Пацкана, що відповідно до законодавства бездомні особи мають голосувати на загальних виборчих дільницях за територіальним принципом, для ухвалення законопроекту в цілому голосів не знайшлося.

Під час наступного обміну думками Олександра Кужель підкреслила, що без ухвалення законопроекту № 3833 бездомні особи не можуть отримати пенсію та соціальну допомогу, тож зрештою, щоб не втрачати цей документ, 229 народних депутатів відправили його на повторне друге читання.

У цілому, 248 голосами, ухвалено законопроект про внесення змін до статті 115 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (щодо призначення дострокової пенсії за віком членам сімей осіб, які загинули (померли) внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час Революції Гідності), № 7429.

Доповідач голова Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денісова нагадала, що під час подій зими 2013—2014 років 108 родин втратили найближчих людей — дітей, батьків, чоловіків та дружин, то забезпечення їм належної підтримки є обов’язком держави.

«Пропонований законопроект передбачає, що право на призначення дострокової пенсії за віком отримають дружини та чоловіки, якщо вони не взяли повторний шлюб, діти, які стали інвалідами до досягнення повноліття, та батьки. Чоловіки зможуть вийти на пенсію у 55 років при досягненні страхового стажу в 25 років, а жінки — у 50 років за наявності страхового стажу в 20 років», — повідомила вона та, відповідаючи на аргументи деяких урядовців, що для цього потрібні кошти, зазначила, що цей законопроект стосується лише 63 осіб та потребує на рік 1,8 мільйона гривень. «Ми знаємо, що керівник «Нафтогазу України» отримує 1,5 мільйона гривень на місяць, тому це невеликі кошти, які потрібні, щоб віддати шану Героям Небесної Сотні та потурбуватися про їхні родини», — наголосила Л. Денісова.

Під час обговорення Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко закликала зробити висновок з минулорічних подій та не влаштовувати у дні пам’яті Героїв Небесної Сотні чергового шабашу, бо «як правильно сказав Володимир В’ятрович, 18—20 лютого належать пам’яті тих, хто загинув». «Звертаюся до тих, хто знову намагатиметься перетворити ці дні на шабаш — не смійте цього робити! Бо, як правило, закликають до цього ті, хто не має жодного відношення до Майдану, яких не було 18 лютого в Маріїнці і які не витягували поранених та яких не було 20 лютого на Майдані», — заявила вона та закликала гідно вшанувати пам’ять загиблих.

За основу та в цілому ухвалено законопроект про внесення зміни до статті 12 Закону «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (№ 5027).

Верховна Рада ратифікувала Протокол між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Молдова про внесення змін до Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Молдова про взаємний захист секретної інформації, Угоду між Україною та Португальською Республікою про взаємну охорону інформації з обмеженим доступом та Договір між Україною та Королівством Таїланд про взаємну правову допомогу у кримінальних справах.

Парламентарії підтримали Заяву Верховної Ради України «Про засудження випробувань зброї масового ураження Корейською народно-демократичною республікою», проекти постанов про відзначення 150-річчя з дня народження української письменниці та громадського діяча Лесі Українки та про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2018 році, а також ухвалили в цілому законопроект про внесення змін до Закону «Про охорону культурної спадщини» (щодо надання об’єктам підводної культурної спадщини статусу Морського меморіалу).
 

Із днем народження вітали народних депутатів Юрія Березу, Ігоря Діденка, Миколу Люшняка та Івана Мельничука.